Verkiezingen Nigeria chaotisch verlopen
LAGOS (AP) - De presidentsverkiezingen die zaterdag in Nigeria werden gehouden, voldeden niet aan internationale normen en werden gekenmerkt door talrijke problemen. Dat heeft de waarnemersmissie van het International Republican Institute (IRI) zondag gezegd.
De 59 waarnemers van het IRI hebben onregelmatigheden geconstateerd zoals te jonge kiezers, foute kiezersregisters, volgestopte stembussen, stemmen in groepen en partijwaarnemers en politiemensen die kiezers instrueerden op wie ze moesten stemmen.Zondag heeft Duitsland zijn zorg namens de Europese Unie uitgesproken over berichten over onregelmatigheden en geweld bij de presidentsverkiezingen, waardoor mogelijk niet alle kiesgerechtigde Nigerianen „vrijelijk en zonder angst” hebben kunnen stemmen. Duitsland zei de rapportage van de Europese verkiezingswaarnemers af te wachten, maar wees erop dat het de taak is van de Nigeriaanse regering om ervoor te zorgen dat er geen twijfels zijn over de geloofwaardigheid van de uitslagen. Over de roep om de verkiezingen ongeldig te verklaren, vermeldde de verklaring van het Duitse EU-voorzitterschap niets.
De belangrijkste oppositiekandidaat, vicepresident Atiku Abubakar, wil dat de presidentsverkiezingen ongeldig worden verklaard. Volgens Abubakar zijn er in het land nooit eerder verkiezingen gehouden die zo slecht verliepen als die van zaterdag.
„Ik heb de uitslag van de verkiezingen al verworpen”, zei Abubakar zondag. „Ze (de kiesraad en de regering van president Olusegun Obasanjo, red.) hebben geen andere keus dan de verkiezingen ongeldig te verklaren.” Het Nigeriaanse hooggerechtshof besloot pas een paar dagen voor de verkiezingen dat Abubakar, die vorig jaar ruzie kreeg met Obasanjo, mee mocht doen. De kiesraad had zijn kandidatuur eerder afgewezen, omdat hij werd beschuldigd van corruptie.
Een organisatie van verkiezingswaarnemers zei eerder zondag ook al dat de verkiezingen ongeldig verklaard moeten worden. Volgens de Nigeriaanse organisatie, die naar eigen zeggen 50.000 waarnemers op pad stuurde, konden de kiezers in veel van de 36 staten helemaal niet stemmen en begonnen de verkiezingen in veel andere staten veel te laat. Ook volgens de twee grootste oppositiepartijen zijn de verkiezingen niet goed verlopen.
De opkomst bij de verkiezingen leek laag te zijn en in veel gebieden waar de oppositie sterk is vertegenwoordigd waren te weinig stembiljetten en werden kiezers geïntimideerd.
„Er is wel gestemd, maar er zijn geen verkiezingen gehouden”, zei Abba Kyari, een woordvoerder van de partij van generaal Muhammadu Buhari, een van de twee belangrijkste oppositiekandidaten.
Volgens de voorzitter van de kiesraad, Maurice Iwu, waren de verkiezingen, waarvan de uitslag niet voor vanavond wordt verwacht, wel degelijk een succes. „Iedereen die zegt dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zijn verlopen wil een chaos van dit land maken. Over de legitimiteit bestaat geen twijfel.”
Voormalig militair heerser Obasanjo werd in 1999 tot president gekozen, nadat het land vijftien jaar bijna onophoudelijk door het leger was geregeerd. In 2003 werd hij herkozen, volgens velen dankzij grootschalige fraude. Hij mocht zich deze keer niet weer verkiesbaar stellen. Namens zijn partij deed Umaru Yar’ Adua, gouverneur van de noordelijke deelstaat Katsina, aan de verkiezingen mee.