EU: Geef Europales op basisschool
DEN HAAG (ANP) - De kloof tussen bevolking en beleidsmakers over Europa moet worden gedicht. Bijvoorbeeld door alle basisschoolkinderen al in de laatste twee jaar les te geven over Europa.
Vicepresident Margot Wallström van de Europese Commissie zei dat donderdag tijdens de jaarlijkse Mullerlezing van het instituut Clingendael in Den Haag. Wallström sprak eerder op de dag met staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) en leden van de Eerste en de Tweede Kamer.De Zweedse noemde in haar toespraak drie prioriteiten waar de 50-jarige Europese Unie zich de komende halve eeuw op moet richten. Als eerste noemde ze slimme economische groei, gericht op minder gebruik van fossiele brandstoffen, meer bio- en nanotechnologische ontwikkeling, export naar Azië en Latijns-Amerika.
Als tweede stelde ze dat de 27 lidstaten elke vorm van discriminatie moeten bestrijden en de integratie van immigranten moeten bevorderen. Ze moeten zorgen dat iedereen een actief en gewaardeerd leven kan leiden: jong en oud, zwart en wit, man en vrouw, moslim en katholiek, gehandicapten maar ook digibeten. Tot slot zei ze dat de EU voor veel te veel mensen ver van hun bed is, niet ter verantwoording te roepen en bureaucratisch is.
Het bezoek van de Zweedse EU-politica stond in het teken van de gesprekken over de Europese grondwet. Datzelfde onderwerp staat maandag ook op de agenda als de Zweedse premier Reinfeldt met premier Balkenende komt praten.
De Europese grondwet werd in 2005 door de Nederlandse en Franse bevolking verworpen. Achttien lidstaten staan wel achter het document. Zeven landen, waaronder Zweden, besloten hun oordeel op te schorten. Maar huidig voorzitter Duitsland van de Europese Unie wil deze zomer nog afspraken maken over de totstandkoming van een oplossing, zodat er voor de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2009 een nieuw verdrag ligt.
De Duitse bondskanselier Merkel maakte deze week bekend dat ze in juni al een duidelijke, inhoudelijke analyse op tafel wil hebben, zodat duidelijk wordt waar concrete onderhandelingen over gevoerd kunnen worden.