Buitenland

Kinderen Sudan betalen zware tol in conflicten

NEW YORK - De kinderen van Sudan betalen een ongemeen zware tol in de gewapende conflicten die het land nu al meer dan twintig jaar verscheuren. De toestand is dramatisch, stelt Watchlist on Children and Armed Conflict, een koepel van hulporganisaties die in Sudan actief zijn.

Mithre J. Sandrasagra (IPS)
20 April 2007 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

In Sudan werken meer dan negentig hulporganisaties, naast het Rode Kruis en een vijftiental agentschappen van de Verenigde Naties. In Darfur, in het westen van het land, worden ze nog elke dag geconfronteerd met geweld, platgebrande dorpen en scholen en massale vluchtelingenstromen. De chronische onveiligheid, de slechte staat van de wegen en een gebrek aan geld en personeel maken het ook in andere provincies moeilijk de kinderen en de meest kwetsbare bevolking te bereiken.In Darfur vechten door de regering gesteunde milities van Arabische nomadenstammen een burgeroorlog uit met een zwart-Afrikaans rebellenleger. „In Darfur hebben kinderen te maken met verschrikkelijke vormen van geweld en misbruik”, zegt Kathleen Hunt van Watchlist. „Zonder hoop en middelen riskeren ook zij meegesleurd te worden in het geweld.”

Het rapport maakt een inventaris op van de beproevingen waaraan Sudanese kinderen worden onderworpen, variërend van verkrachting en moord tot gedwongen rekrutering als kindsoldaat, seksuele uitbuiting en dwangarbeid. In Darfur gebruiken de Arabische milities verkrachting systematisch als oorlogswapen.

Slechts een kwart van de kinderen in Sudan gaat nog naar school, een triest wereldrecord. „Verschillende leraren geven nog elke dag les zonder dat ze ervoor worden betaald”, zegt Jenny Perlman Robinson, een van de partners van Watchlist. „De kinderen zijn soms twee uur te voet onderweg naar school - met een lege maag.”

De humanitaire crisis is niet minder ernstig. Twee miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp en 17 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water. In het zuiden van Sudan is er slechts één centrum voor basisgezondheidszorg per 80.000 inwoners.

Volgens Unicef haalt in het zuiden één op de vier kinderen zijn vijfde levensjaar niet. Elk jaar sterven 100.000 kinderen aan de gevolgen van diarree, malaria, aids of ademhalingsziekten, meldt het rapport van Watchlist.

De ngo-koepel doet dan ook opnieuw een oproep aan de Sudanese overheid om de toegang voor hulporganisaties tot de ergst getroffen burgerbevolking te vergemakkelijken. „We verwachten een sterk engagement van de regering om de kinderen te helpen”, zegt Kathleen Hunt. „De internationale gemeenschap is zich bewust van de situatie in Darfur, maar er gebeurt niet veel om de kinderen beter te beschermen. Ze kunnen niet wachten tot het einde van de gevechten om weer naar school te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer