Dollar onder druk op valutamarkten
AMSTERDAM (ANP) - De dollar is woensdag voor de vijfde dag op rij gedaald, tot ruim 1,36 dollar per euro. De Amerikaanse munteenheid staat in vergelijking met de euro op het laagste niveau sinds eind december 2004 en is nog minder dan 1 cent verwijderd van het laagste niveau ooit.
De gestage daling van de dollar hangt samen met verschillende renteverwachtingen in Europa en Amerika.De Amerikaanse inflatie kwam in maart lager uit dan verwacht, bleek dinsdag. Hierdoor is de kans groter geworden dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente verlaagt om de Amerikaanse economie te stimuleren. Aan de andere kant zijn de economische cijfers in de eurozone de laatste tijd zo goed geweest dat die leiden tot opwaartse druk op lonen. Daardoor neemt het gevaar van een oplopende inflatie toe. Dat maakt de kans op renteverhoging in de eurozone juist groter.
Behalve ten opzichte van de euro daalde de dollar ook ten opzichte van het merendeel van de andere belangrijke valuta’s in de wereld. Dat was onder meer in Groot-Brittannië zichtbaar. Dinsdag maakte het Britse bureau van de statistiek hoger dan verwachte inflatiecijfers bekend. Dat leidde tot een koersstijging van het pond sterling.
De zwakke dollar werkt volgens financieel analist Elwin de Groot van de Rabobank op korte termijn in het voordeel van de Amerikaanse economie. Hij vergroot de kans dat het handelstekort wordt teruggedrongen. „Het is echter niet de oplossing voor het tekort op de lopende rekening. Die moet gezocht worden in China, waar de munt kunstmatig laag wordt gehouden.”
Voor Europa is de sterke munt een risico. „Op dit moment floreren de exporten vanuit Europa nog, omdat er zo veel vraag is vanuit Azië, maar als de groei van de wereldeconomie afzwakt, wordt de dure munt een risico”, legt De Groot uit. Hij wijst erop dat de euro in 2004 nog sterker stond. „Dit speelde een rol in de zwakke Europese economie in 2005. Europa bleef toen achter bij de rest van de wereld.”
Op de korte termijn is de verwachting dat de euro op een hoog niveau blijft staan, vanwege het marktsentiment dat nu heerst. De Groot: „Op de lange termijn reageren markten echter overdreven. De verwachting is dat de euro binnen een tot twee jaar terugzakt.” De Amerikaanse economie heeft namelijk nog altijd een sterkere productiviteitsgroei dan Europa. Ook zijn goederen daar relatief goedkoper. Deze factoren versterken het vertrouwen in de Amerikaanse economie en dus in de munt.
Het pond sterling steeg gisteren tot het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds 1981. Onverwacht hoge inflatiecijfers in Groot-Brittannië hebben de kans vergroot dat de Britse centrale bank de rente op 10 mei verhoogt tot 5,5 procent. Later dit jaar worden er bovendien meer renteverhogingen verwacht.
De sterke Britse munteenheid is tegelijkertijd een gevolg van de zwakke dollar. In de Verenigde Staten is de kans op een renteverlaging verhoogd door lage inflatiecijfers en een dalende productie. Ook de euro staat sterk ten opzichte van de dollar. De Europese munt is in twee jaar niet zo duur geweest voor de Amerikanen.