„Muskusrat lijkt langzamerhand onder controle"
LEEUWARDEN (ANP) – De bestrijding van de muskusrat in Nederlandse binnenwateren lijkt na tientallen jaren succesvol. Het ’waterkonijn’ dat schade aan oevers en dijken veroorzaakt, wordt steeds minder gevangen.
Volgens het Friese waterschap Wetterskip Fryslân komt dat niet omdat de muskusrattenbestrijders het vangen zijn verleerd, maar doordat het aantal ratten afneemt. Dat meldde een zegsman van Nederlands grootste waterschap in Leeuwarden dinsdag.In 2006 zijn in Nederland 245.000 muskusratten gevangen, in 2005 waren dat er 334.000. Per regio zijn er grote verschillen. In Limburg daalde het aantal gevangen muskusratten met 46 procent, in Overijssel 8 procent, in Friesland 27 procent terwijl in Limburg het aantal vangsten juist met 2 procent steeg.
Uitroeien is volgens het Friese waterschap onmogelijk. Het zo klein mogelijk maken van de populatie zou echter al winst betekenen. „De schade die de dieren aanrichten aan oevers en kaden is moeilijk in geld uit te drukken, maar we hebben veel kosten aan het herstel", aldus de woordvoerder van het waterschap. „Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij ze holen graven waardoor tractoren zijn weggezakt en in de sloot zijn gevallen".
In Friesland alleen al werken 45 mensen aan de bestrijding van de muskusrat. Die bestrijding zelf is weinig omstreden. Wel keert de vraag of er een alternatief kan worden gezocht voor de kooi waarin de dieren worden gevangen en verdrinken, regelmatig terug.
De muskusrat hoort eigenlijk niet in Europa thuis. Een Tsjechische graaf bracht het dier begin twintigste eeuw vanuit Alaska naar Europa om er op te jagen. In korte tijd had het dier zich over heel Europa verspreid.