Toezichthouders zwijgen over Fortis–consortium
AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houden hun kaken stijf op elkaar over een mogelijk bod van een bankentrio op ABN Amro. De toenadering van Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander is volgens de toezichthouders nog niet concreet genoeg.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat dit consortium ABN Amro heeft benaderd om te praten over een overname.DNB wil slechts één officiële verklaring geven. „We volgen de ontwikkelingen met grote aandacht en in nauw contact met ABN Amro", zei een woordvoerder van de centrale bank. Zoals bij iedere mogelijke overname van een Nederlandse bank toetst DNB onder meer of het een gezonde ontwikkeling is voor de financiële sector. ABN Amro voert momenteel exclusieve overnamegesprekken met de Britse bank Barclays.
President Nout Wellink van DNB heeft in principe geen bezwaar tegen een bank die ABN Amro na een overname in delen wil verkopen.
„Het kan zijn dat een solide bank meebiedt, een overname doet en besluit, vanuit eigen strategische overwegingen, te herstructureren", zei Wellink twee weken geleden in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.
De AFM vindt het ook nog te vroeg om uitspraken te doen over de toenadering van het trio. De toezichthouder kijkt vooral naar eventuele marktmanipulatie. „Als een gerechtvaardigde verwachting is uitgesproken, moet er binnen dertig dagen een bod volgen. De AFM volgt vervolgens het biedingsproces", lichtte een woordvoerder van de beurswaakhond toe. De brief van de drie financiële instellingen, met het verzoek in gesprek te treden met ABN Amro, wordt door de AFM niet gezien als zo’n gerechtvaardigde verwachting. „De klokt tikt dus nog niet".
De NMa wordt naar eigen zeggen niet als toezichthouder betrokken in het proces. Bij een dergelijke grote overname wordt de Europese Commissie ingeschakeld. Deze bekijkt vervolgens of de concurrentie niet te zeer wordt beperkt. Brussel wil pas uitspraken doen als een fusieplan op tafel ligt.
Als partijen een onderhandelingsresultaat hebben bereikt, is het aan minister Wouter Bos (Financiën) om een verklaring van geen bezwaar af te geven, omdat ABN Amro tot een van de vijf grootste banken van Nederland behoort. Tot die tijd stelt hij zich, net als de Tweede Kamer, terughoudend op en volgt hij de ontwikkelingen op de voet.