Buitenland

Overleg over terugtrekking uit Gaza uitgesteld

Het geplande overleg tussen Israël en de Palestijnen over de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook en andere delen van de bezette gebieden is woensdag niet doorgegaan. Israël heeft de gesprekken uitgesteld wegens enkele incidenten in de Palestijnse gebieden en een vermoedelijke wapenzending aan de Palestijnen.

AP
29 August 2002 08:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

Met helikopters, tanks en patrouilleschepen heeft het Israëlische leger woensdag voor de kust van Gaza-stad geprobeerd containers te onderscheppen waarin munitie voor de Palestijnen zou zitten. Een container die aan de oppervlakte dreef, explodeerde toen een tank hem onder vuur nam, aldus een bron bij het leger.

Volgens Israël zijn er vaker wapens in containers naar Palestijns gebied gesmokkeld. De containers worden door de smokkelaars in zee achtergelaten, waarna de Palestijnen ze eruit vissen. Enkele keren heeft het leger, naar eigen zeggen dergelijke containers onderschept.

De Palestijnse Autoriteit beschuldigt Israël ervan de terugtrekking uit de Gazastrook niet na te komen. Israël vindt echter dat de Palestijnen niet voldoende doen om terreuraanslagen te voorkomen. Het Israëlische ministerie van Defensie verklaarde dat het overleg voor onbeperkte tijd is uitgesteld, maar voegde daaraan toe dat minister Binyamin Ben-Eliezer nog steeds het akkoord over de terugtrekking wil uitvoeren.

Israëlische militairen hebben woensdag Jamal Natche gearresteerd, het hoofd van de militaire en de politieke vleugel van Hamas in Hebron op de Westelijke Jordaanoever, zo maakte het leger bekend.

In de Gazastrook vuurde een Palestijn een mortiergranaat af op een huis in een Joodse nederzetting. Niemand raakte gewond. In Jenin op de Westelijke Jordaanoever gooiden tientallen Palestijnse kinderen stenen, plastic stoelen en vuilnis naar twee Israëlische tanks die op patrouille waren. In de avond sloten drie Israëlische tanks de kustweg van Gaza af.

Palestijnse veiligheidsdiensten zijn woensdag begonnen met het opzetten van controleposten in de Gazastrook om te laten zien dat zij in staat zijn zorg te dragen voor de veiligheid in het gebied. De aanwezigheid van Israëlische controleposten op slechts enkele meters van de Palestijnse maakt de Palestijnen echter sceptisch over het slagen van de maatregel. Israël stelt als voorwaarde voor zijn terugtrekking uit de Palestijnse gebieden dat de Palestijnen garanderen dat er geen aanslagen meer worden gepleegd.

Israëlische burgers kunnen binnenkort bij de politie een gids ophalen waarin staat beschreven hoe zij potentiële plegers van zelfmoordaanslagen kunnen herkennen. De gids zal vanaf morgen verkrijgbaar zijn en zal tevens op basisscholen worden uitgedeeld.

De lezers van het boekje wordt aangeraden goed op hun hoede te zijn wanneer zij een verdachte persoon zien die bijvoorbeeld een dikke jas draagt terwijl het warm is, verklaarde een woordvoerder van de politie. Verder moet volgens het boekje met wantrouwend oog gekeken worden naar mensen die zich nerveus gedragen, politieagenten en soldaten ontwijken, veel zweten, in zichzelf praten of duidelijk iets onder hun kleding verbergen. Autobommen kan men verwachten in auto’s met nummerborden die niet kloppen of auto’s die aan één kant naar beneden hangen door het gewicht van de explosieven.

Voorts wordt in de gids benadrukt dat het van groot belang is onmiddellijk de politie op de hoogte te stellen en de verdachte goed in de gaten te houden, maar wel op veilige afstand te blijven.

De politie denkt dat veel leed voorkomen kan worden als het publiek goed geïnformeerd is over de kenmerken van plegers van aanslagen. De afgelopen twee jaar zijn in Israël honderden burgers om het leven gekomen door Palestijnse zelfmoordaanslagen.

EU-voorzitter Denemarken presenteert eind deze week een vredesplan voor het Midden-Oosten aan de overige lidstaten van de Europese Unie. Dat maakte een woordvoerder van de Deense regering woensdag bekend.

Het Deense voorstel moet komende weekwisseling bij de ontmoeting van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Denemarken als richtlijn functioneren bij de totstandkoming van een definitief EU-vredesplan om een einde te maken aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Volgens de Deense krant de Berlingske Tidende is het Deense plan totstandgekomen na diplomatiek vooroverleg met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. In het Deense voorstel wordt volgens de krant in drie fases toegewerkt naar een Palestijnse staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer