Economie

Goedkoper mobiel bellen in zicht

BRUSSEL - Goedkoper bellen met het mobieltje vanuit het buitenland is weer een stap dichterbij gekomen. Maar of de vakantieganger al deze zomer zal kunnen profiteren van de beoogde ingreep van de EU in de tarieven, blijft voorlopig afwachten.

A. A. C. de Rooij
13 April 2007 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

In Brussel werd donderdag door de industriecommissie van het Europees Parlement gestemd over de plannen voor een drastische beperking van de telefoonlasten van de toerist en de zakenman die ver van huis zijn. De overgrote meerderheid steunt het voorstel om een limiet in te voeren voor het bedrag dat een operator in rekening mag brengen bij grensoverschrijdende communicatie via de gsm. Zij trekt een streep bij, exclusief btw, 40 eurocent per minuut voor het verzenden van een oproep en bij 15 eurocent per minuut voor het ontvangen daarvan. Tot dusver belopen de kosten vaak een veelvoud, met een gemiddelde van 1,15 euro.De Nederlandse afgevaardigden in het EP van CDA, PvdA en GroenLinks reageren met tevredenheid op het resultaat van het debat, al hadden de twee laatstgenoemde delegaties een nog lagere maximering gewild. De VVD daarentegen keert zich tegen een voor de telefoniemaatschappijen gedwongen reductie van de prijzen.

Europarlementariër Toine Manders van die partij benadrukt dat in deze kwestie de burger zelf ervoor kiest duur uit te zijn. „Niemand is verplicht om uit Italië te melden dat het er zo warm is of uit Spanje te laten weten dat ze zo veel bier hebben gedronken”, merkte hij eerder in dit verband op.

Wie buiten zijn eigen land draadloos contact legt voor een gesprek of een sms’je, maakt gebruik van de diensten van een telecombedrijf daar ter plekke. Dat vraagt voor die zogeheten roaming een vergoeding van de eigen provider en die berekent op zijn beurt de kosten door aan de klant.

Van ver weg naar het thuisfront bellen en lokaal bellen in het gebied waar je bent, zijn activiteiten die er financieel fors inhakken. Sommige reizigers wacht een onaangename verrassing als zij na terugkeer de harde cijfers onder ogen krijgen. Inwoners van grensregio’s behoren eveneens tot de gedupeerden, doordat hun toestel vaak automatisch overschakelt naar een buitenlands netwerk.

De Europese Commissie presenteerde vorig jaar juli een ontwerp voor een verordening om deze praktijk te veranderen. Zij pleziert de consument op dit punt graag. Leuke dingen doen voor de mensen, dat kan immers wellicht de populariteit van de Unie onder de bevolking een opkikker bezorgen. Veel burgers zijn er niet van gecharmeerd dat Brussel met allerlei regelgeving in hun dagelijkse leven binnendringt, maar in dit geval ervaren zij nu eens heel concreet dat hun belangen worden gediend.

De benadering van de EU op dit terrein druist overigens in tegen de principes van liberalisering, onbelemmerde marktwerking en vrije concurrentie, die gelden binnen de hedendaagse westerse economie. Voorzitter Barroso van de Commissie verdedigde bij de aankondiging van de maatregel de geopperde overheidsbemoeienis door te wijzen op de naar zijn mening bijzondere situatie. We interveniëren niet in een markt die goed functioneert, maar we proberen met deze aanpak juist zo’n markt te creëren, luidde zijn redenering.

Zijn college bepleit een besparing voor degenen die in den vreemde telefoneren van rond 70 procent. De betrokken sector, met grote spelers als Vodafone, T-Mobile en KPN, heeft de afgelopen maanden onder de politici intensief gelobbyd, maar een aantasting van de inkomstenstroom uit roaming, die jaarlijks dik 8 miljard euro omvatten, valt niet meer af te wenden.

De consument zal nog wel even geduld moeten hebben. Het verdere wetgevingstraject voorziet erin dat het voorstel in mei de plenaire vergadering (785 leden) passeert. Vervolgens praten de ministers van de 27 lidstaten erover, die reeds eerder bereidheid toonden tot een positieve opstelling.

Het Parlement zet, zoals vermeld, in op een begrenzing bij 40 en 15 cent, de bewindslieden lijken aan te koersen op wat hogere plafonds. Over de precieze bedragen moet nog overeenstemming bereikt worden. Als alles meezit, ligt er in juni een definitief akkoord. Daarna hebben de concerns waarschijnlijk tijd nodig om de voorschriften te verwerken.

Het politieke streven is erop gericht voor de zomervakantie de nieuwe situatie in werking te doen treden, maar of dat lukt, valt te betwijfelen. Misschien is het veiliger om uit te gaan van het najaar. Tot dat moment blijft het oppassen geblazen met het gebruik van het mobieltje in het buitenland, want voor het je weet, ben je veel geld kwijt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer