Kerk & religie

Ledental CGK licht gegroeid

AMSTERDAM - Het ledental van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is vorig jaar met 21 gegroeid van 74.853 naar 74.874. Dat blijkt uit het donderdag verschenen Jaarboek 2007.

Kerkredactie
13 April 2007 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

Een toename van 21 leden (0,03 procent) kun je geen winst noemen, schrijft ds. H. J. Th. Velema uit Hoogeveen in het jaaroverzicht. „Geen ledenverlies in 2006. Dat is de conclusie, als je de cijfers van het afgelopen jaar bekijkt.”De lichte toename van het aantal leden is toe te schrijven aan een geboorteoverschot van 281 en een positief saldo in het grensverkeer met andere kerken: 65 doopleden en 69 belijdende leden. De ’winst’ komt vooral uit het grensverkeer met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (251) en de Gereformeerde Gemeenten en verschillende oud gereformeerde groeperingen (222).

Grensverkeer met de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerken en evangelische gemeenten leverde een negatief resultaat op. Zo verloren de CKG per saldo 156 doopleden en 124 belijdende leden aan evangelische groeperingen.

Ds. Velema constateert dat de winst in ieder geval niet „van buiten” komt. Tegenover 28 gedoopten die eerder niet tot een kerkverband behoorden, staan 365 doopleden die zich lieten uitschrijven. Tegenover elk dooplid dat van buiten binnenkwam, staan er dus dertien die weggaan. Bij belijdende leden is de verhouding 1 op 7,5: uit de categorie ”geen kerk” kwamen er 41, terwijl 301 leden buitenkerkelijk werden.

Ds. Velema: „Er kwam -om een andere vergelijking te maken- dus een hele kleine gemeente bij (69), te vergelijken met Enkhuizen, en er ’verdwijnt’ een gemeente (606) van de grootte van Emmen of Ermelo.”

Vijf van de dertien classes boekten ledenwinst. De grootste toename kende de classis Zwolle (2,2 procent). Middelburg kende met 2 procent het grootste verlies.

Het totaal aantal predikanten nam vorig jaar met één toe tot 159. Vijf kandidaten werden bevestigd tot predikant, één predikant ging met emeritaat en één gemeentepredikant werd vrijgesteld voor bijzondere arbeid. Het aantal predikanten in bijzondere dienst nam per saldo af met twee: twee gingen met emeritaat, één verliet de CGK en één kwam erbij.

In 2005 nam het aantal leden van de CGK nog toe met 1081. Dat kwam vooral door de overgang van de gemeente van Urk (Ichthus) uit het verband van de Gereformeerde Kerken, met in totaal 1091 leden. Zonder die overkomst zou het verlies van het aantal leden in 2005 tien zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer