Economie

Kamer steunt vrijgeven postmarkt

DEN HAAG - Romantiek en harde werkelijkheid streden woensdag om voorrang in het Kamerdebat over de Postwet. Het kabinet, gesteund door een Kamermeerderheid, wil de postmarkt helemaal vrijgeven. „De romantiek van de postbode wordt weggesaneerd”, aldus GroenLinks-Kamerlid Vendrik. „Dat kan kennelijk niet meer.”

Redactie politiek
12 April 2007 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:41
DEN HAAG – Postmedewerkers demonstreerden woensdag in Den Haag vanwege het debat in de Tweede Kamer over de Postwet. Ze vroegen aandacht voor de arbeidsvoorwaarden en de werkgelegenheid die vanwege de liberalisering van de postmarkt steeds meer onder druk
DEN HAAG – Postmedewerkers demonstreerden woensdag in Den Haag vanwege het debat in de Tweede Kamer over de Postwet. Ze vroegen aandacht voor de arbeidsvoorwaarden en de werkgelegenheid die vanwege de liberalisering van de postmarkt steeds meer onder druk

„De post is een kleine hoeksteen van onze samenleving”, begon Vendrik zijn pleidooi tegen liberalisering van de postmarkt. „Wat is de vooruitgang als we 1 of 2 cent van de postzegelprijs afhalen en daarvoor duizenden mensen op straat zetten, waarvoor anderen terugkomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden? Ik zie de vooruitgang niet.”ChristenUnie-Kamerlid Ortega-Martijn is niet zo pessimistisch over de marktwerking, maar ook zij stond even stil bij de posterijen, „jarenlang het symbool van nationale trots.” Ze verwees naar postbodes die „regen en wind trotseren om heel het land door te gaan, om zelfs achter de spreekwoordelijke dijk bij dat ene huis de post nog te bezorgen.” Tot nu toe krijgt dat ene huisje op de dijk post, zei ze, en dat moet van haar ook zo blijven.

Het debat over de liberalisering van de postmarkt voor stukken lichter dan 50 gram spitste zich toe op twee hoofdzaken: de datum waarop de marktwerking wordt ingevoerd en de arbeidsvoorwaarden van postbodes.

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken beoogt de markt vrij te geven op 1 januari 2008, mits Duitsland en Groot-Brittannië dat dan ook doen. Als deze landen hun postmarkt dan niet openen, doet Nederland dat ook niet. Andere landen zouden dan immers vrij toegang hebben tot de Nederlandse markt, terwijl Nederlandse bedrijven niet op hun markt aan de slag mogen. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa. De Kamer steunt deze redenering van Heemskerk.

Het andere hoofdpunt uit het debat van woensdag zijn de arbeidsvoorwaarden. Postbodes bij TNT Post hebben een goede cao, met uurloon en allerlei sociale rechten. Postbodes bij Sandd en Selektmail en bij TNT-dochter Netwerk VSP hebben dat niet, maar krijgen per bezorgd poststuk betaald. Dardoor verdienen ze soms minder dan het minimumuurloon.

PvdA, SP en GroenLinks vinden dat ontoelaatbaar en eisen van Heemskerk dat hij de wet zo wijzigt dat de arbeidsvoorwaarden voor alle postbodes goed geregeld zijn. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP vindt goede arbeidsvoorwaarden echter een zaak van werkgevers en werknemers. Die moeten daar onderling uit zien te komen.

Een Kamermeerderheid vroeg Heemskerk woensdag de zesdaagse postbezorging te waarborgen. De SGP tekende daarbij aan dat er niet onnodig op zondag mag worden gewerkt, zoals sommige postbedrijven nu wel doen. De Kamer pleitte ook voor een sterke toezichthouder op de postmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer