Binnenland

Centrum met kasteelallure voor Renswoude

RENSWOUDE - Renswoude groeit, en daar hoort een groeiend centrum bij. Omwonende Renswoudenaren reageren woensdagavond wat argwanend op de plannen. Ze klinken veelbelovend, maar is een fors appartementencomplex niet vooral lelijk?

Mariëlle Oussoren-Buys
12 April 2007 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:41
RENSWOUDE – Een impressie van het nieuwe centrum van Renswoude. Tussen de twee rijen bomen komt een promenade. Op de voorgrond staat de geplande supermarkt met andere winkels en appartementen. Illustratie gemeente Renswoude
RENSWOUDE – Een impressie van het nieuwe centrum van Renswoude. Tussen de twee rijen bomen komt een promenade. Op de voorgrond staat de geplande supermarkt met andere winkels en appartementen. Illustratie gemeente Renswoude

„We hebben in het ontwerp laten terugkomen dat Renswoude een kasteeldorp is”, suste architect Huibers woensdagavond op een infoavond de ongeveer tachtig aanwezigen. Zo liggen de geplande winkels wat verder van de weg af dan de woningen erboven, die op palen rusten. Op die manier ontstaat er een enigszins „chique aandoende arcadestructuur”, zo is de bedoeling.Volgens het toekomstplan voor Renswoude zal het dorpshart fors veranderen. In het ontwerp zijn een ruim opgezet winkelcentrum met gezondheidspost, nieuw dorpsplein, promenade en enkele tientallen appartementen meegenomen.

Compactheid vormt het kernwoord in het ontwerp, zegt architect Johan Huibers uit Veenendaal. De nieuwe supermarkt van een kleine 1300 vierkante meter -ruim twee keer zo groot als de huidige winkel aan de Kastanjelaan- komt op een prominente plek, pal aan de rotonde bij de Dorpsstraat, Barneveldsestraat en Oude Holleweg. Daaromheen komen, „als een schil”, andere winkels.

Hoeveel dat er worden, en van welke soort, is nog onduidelijk. Onderzoek wijst uit dat er onder meer plek zou zijn voor een lunchroom, een drogisterij en een boekhandel. „Bewoners van Renswoude doen maar 55 procent van hun inkopen in het eigen dorp”, onderbouwt wethouder D. Vlastuin. „Er is dus nog wel wat mogelijk voor ondernemers.”

Vrijwel zeker komt aan de rand van het bijna 13.000 vierkante meter tellende centrumgebied een gezondheidscentrum. De plaatselijke huisarts is er in elk geval „heel positief” over, verzekert Vlastuin. Tandarts, fysiotherapeut en andere potentiële belangstellenden hebben nog de tijd om na te denken: de bouw van het hele project start op z’n vroegst in 2009.

Boven het medisch centrum, maar ook boven de supermarkt en de winkelunits, heeft de gemeente in totaal vijftig appartementen in gedachten van maximaal tweehoog. In de hoek tussen het winkelgebied en de gezondheidspost staan nog eens twintig bovenwoningen gepland. Tenminste, als er ondernemers zijn die interesse hebben in de ruimte eronder. De gemeente noemt dit fase 2. Op die plaats zouden ook winkels kunnen komen of bijvoorbeeld een bibliotheek of multifunctionele ontmoetingsruimte voor ouderen. Maar eerst moet de ruimte rond de supermarkt volledig benut zijn. Zo ver is het pas als alle huidige Renswoudse winkeliers in de foodsector naar het nieuwe complex zouden verhuizen. Of als er veel belangstellenden van buiten komen.

Midden in het gebied komt een dorpsplein van 45 meter lang en 30 meter breed. Dat wordt over een paar jaar ook de plaats van de weekmarkt. Dwars erdoorheen loopt dan, vanaf de Dorpsstraat, een voetgangerspromenade van zo’n 11 meter breed met aan beide zijden bomen. „Groen geeft wat meer ambiance”, meent Huibers. Vandaar dat ook op de supermarkt straks allerlei gewassen groeien: een centrale daktuin voor de appartementenbewoners.

„Ik hoor zo veel negatiefs”, zegt een grijzende dame. „Voor huisvrouwen van onze leeftijd is het juist zo belangrijk dat we de slager en de bakker bij elkaar hebben en niet steeds de drukke Dorpsstraat over hoeven, zoals nu. Ik hoop dat het doorgaat.” Burgemeester Schorer haakt er gretig op in: „Is dit soms een mooie afsluiting van de avond?”

Kleinste gemeente dijt uit

De kleinste gemeente van Utrecht, Renswoude, timmert aan de weg. Niet alleen het centrum van het dorp ziet er over een jaar of vijf anders uit, ook het huizenaantal stijgt flink en komt er een cultuurhistorische publiekstrekker.

Begin deze week gaf de provincie toestemming voor de bouw van ongeveer 300 woningen aan de noordkant van Renswoude. Niet weinig voor een dorp met een kleine 4500 inwoners.

Nog een verandering van plaatselijk, maar ook cultuurhistorisch belang is de komst van een bezoekerscentrum over de Grebbelinie. De provincie wil daarvoor vakantiepark De Batterijen –voor de helft gelegen op het oude fort aan de Buurtsteeg– opkopen.

Projectleider McCarthey van ”Grebbelinie boven water!”, een samenwerkingsverband van onder meer provincies en Staatsbosbeheer, pleitte vorig jaar al voor zo’n voorziening op deze plek. Renswoude ligt namelijk in het centrale deel van de Grebbelinie, dicht bij de grootste liniewerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer