GRONDVLAK
De vloer van de Sint-Nicolaaskerk in Brouwershaven wordt momenteel gerestaureerd met een bijzondere voegmortel. Dat meldt de omroep Zeeland op zijn website.
Tijdens de watersnoodramp in 1953 stond de kerkvloer onder water. Als gevolg daarvan zit er zout in de vloeren en de muren. Dit zout en de vochtige omgeving in het kerkgebouw laten onder meer tegels barsten. De speciale mortel laat het zout door en dit moet tegelbreuk voorkomen.Kleine subsidie carillon Epe
Het college van kerkrentmeesters van de Grote Kerk in Epe kan rekenen op een subsidie van 200 euro om op zon-, feest- en hoogtijdagen het carillon te bespelen. Het college had echter om het tienvoudige van dat bedrag gevraagd. Voor het onderhoud van het carillon is een bedrag van 1600 euro nodig. Om het carillion ook daadwerkelijk tijdens activiteiten te bespelen, heeft het college van kerkrentmeesters nog eens 400 euro gevraagd.
De gemeente Epe wil echter niet voor het onderhoud opdraaien. Het carillon is door de Industrieraad en de Ondernemersvereniging aan de gemeente geschonken. Eind 1997 werd het van de gevel van het gemeentehuis naar de Grote Kerk verplaatst.
Geref. gemeente Sliedrecht
De gereformeerde gemeente te Hardinxveld-Giessendam hoopt dat rond de zomer duidelijk is of er een nieuwe gemeente komt in Sliedrecht. Dat meldt H. J. Bleijerveld, voorzitter van de commissie die de mogelijkheid tot instituering van een nieuwe gemeente onderzoekt, desgevraagd. In de commissie participeert ook de gereformeerde gemeente van Dordrecht. Onderzocht wordt of het mogelijk is in de Sliedrechtse nieuwbouwwijk Baanhoek-West een nieuwe kerk te bouwen voor de mensen uit Sliedrecht-West, Papendrecht en andere nabije plaatsen. Op dit moment kerken veel Sliedrechters in Hardinxveld-Giessendam. Het plan wordt ontwikkeld in samenwerking met een school voor speciaal onderwijs, De Akker uit Barendrecht. Het architectenbureau is Roos en Ros uit Oud-Beijerland.
Voor de nieuwe kerk en een aangrenzende reformatorische basisschool is inmiddels een optie genomen op een bouwkavel, vertelt Bleijerveld. Of er daadwerkelijk gebouwd gaat worden, is echter nog niet zeker. „We zijn nog in onderhandeling met de gemeente over de grondprijs. Als de totale grond- en bouwkosten van het project door de leden worden goedgekeurd, kan worden overgegaan tot de bouw.”
Bleijerveld verwacht dat de gemeenteleden zich vlak voor of vlak na de zomervakantie kunnen uitspreken over de plannen.
De gereformeerde gemeente te Hardinxveld-Giessendam, met als predikant ds. W. J. Karels, telt op dit moment ruim 1800 leden en groeit met circa 60 leden per jaar. De nieuwe kerk in Sliedrecht zal als de plannen doorgaan in eerste instantie 400 zitplaatsen krijgen. Dit aantal kan eenvoudig worden uitgebreid tot 800. Naast de instituering van een nieuwe gemeente blijft uitbreiding van het kerkgebouw in Hardinxveld-Giessendam ook noodzakelijk om toekomstige groei te kunnen opvangen. Ook hierover neemt de ledenvergadering rond de zomervakantie een besluit.
Nieuwe kerk Zwolle
De protestantse wijkgemeente Stadshagen in Zwolle heeft een nieuwe kerk in gebruik genomen. Dat meldt de website zwolle.org. Het was aanvankelijk de bedoeling met drie kerken een nieuw gebouw neer te zetten: rooms-katholieken, hervormden en gereformeerden wilden in Stadshagen de handen ineenslaan. Maar op het laatste moment haakten de rooms-katholieken af, waardoor de nieuwbouw aan een zijden draadje kwam te hangen, aldus scriba Bardelmeijer van de protestantse wijkgemeente.
De wijkgemeente telt zo’n duizend adressen, vertelt Bardelmeijer. Zo’n 250 leden bezoeken de kerkdiensten, onder wie veel kinderen. In Stadshagen wonen veel jonge gezinnen. De gemeente kerkte de afgelopen zeven jaar in basisschool De Zevensprong.
Het nieuwe kerkgebouw is onderdeel van een groter complex, waarin ook woningcorporatie Delta Wonen en het verpleeg- en reactiveringscentrum Het Zonnehuis zijn ondergebracht. De kosten van de kerk zijn grotendeels opgebracht door de protestantse gemeente Zwolle. Daarnaast heeft een speciale commissie fondsenwerving geld ingezameld voor het interieur en het orgel.
Cgk Dordrecht-Centrum
De christelijke gereformeerde kerk Dordrecht-Centrum opent zaterdag de deuren van haar geheel gerestaureerde kerkgebouw voor het publiek.
De kerk, aan de Singel 198, is ontworpen door de bekende Dordtse architect H. A. Reus. Op 7 april, zaterdag dus, is het exact 86 jaar geleden dat het bedehuis in gebruik werd genomen. Enkele jaren geleden kreeg het erkenning als rijksmonument.
Ongeveer zestien jaar geleden werd besloten de kerk te restaureren en te reconstrueren naar de oorspronkelijke situatie.
Begonnen werd met het aanbrengen van nieuwe leien op het dak. Vanbinnen werd de fraaie constructie van het plafond weer zichtbaar gemaakt. De preekstoel en het doophek werden nieuw gemaakt in de oorspronkelijke stijl. Ook de borstweringen van de drie gaanderijen werden hersteld. De koperen lampen werden naar het oude model nieuw gemaakt door een bedrijf in Tsjechië. De achttiende-eeuwse Pieter Keurbijbel kwam op de kansel terug. De verdwenen ”hengels” om te collecteren hangen er weer.
Het resultaat van de restauratie is zaterdag te bezichtigen, aldus de gemeente in een persbericht. De kerk is open vanaf ’s morgens 10.30 uur. Jongeren uit de gemeente verzorgen onder andere muzikale intermezzo’s. Om 11.30 uur wordt er in de zaal een filmpresentatie gegeven over de werkzaamheden van het afgelopen jaar.
Het „hoogtepunt van de dag” komt om 14.15 uur, wanneer de uit Dordrecht afkomstige organist Pieter Heykoop achter het drieklaviers pijporgel plaatsneemt. Hij speelt improvisaties over bekende lijdens- en paasliederen rond het thema ”Van Passie naar Pasen”. Ook is er samenzang.
Ds. J. M. J. Kieviet, predikant van de gemeente, zal een appelwoord spreken over ”Jezus leeft!”. In de pauze kan men de kerk bezichtigen -er is dan ook koffie en fris- en om ongeveer 16.30 uur is er opnieuw een filmpresentatie. De kerk sluit om 17.00 uur.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.