Economie

Nederlandse bedrijven moeten ook ‘cijfereed’ afleggen

Nederlandse bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten moeten binnenkort ook bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC aangeven of hun gepubliceerde kwartaalresultaten op waarheid berusten. Dit heeft het SEC-bestuur dinsdag besloten. De verplichting geldt voor alle buitenlandse ondernemingen met aandelen op de Amerikaanse beurs.

ANP
28 August 2002 06:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

De afgelopen weken legden al circa zevenhonderd Amerikaanse ondernemingen met een omzet van meer dan 1,2 miljard dollar een ’eed’ af op hun cijfers. Dit gebeurde door handtekeningen van de bestuursvoorzitter en de financiële topman onder een aparte verklaring.

De verplichting voor bedrijven buiten de VS komt niet als een verrassing. Door een Amerikaanse wetswijziging, de zogenoemde Sarbanes-Oxley Act, werden onlangs de boekhoudregels aangescherpt in reactie op de golf aan boekhoudschandalen. De wet maakt geen onderscheid tussen Amerikaanse en buitenlandse bedrijven.

Europese ondernemingen vestigden echter hun hoop op de SEC en lobbyden voor uitzonderingen. Vooral in het Duitse bedrijfsleven is de weerstand tegen de nieuwe regels groot omdat wordt gevreesd dat de regels grote invloed hebben op de Europese wijze van bedrijfsvoering. De Duitse werkgeversvereniging stuurde een boze brief naar de SEC en de sportwagenfabrikant Porsche legde zelfs zijn plannen voor een Amerikaanse beursnotering in de ijskast.

Nederlandse ondernemingen reageerden nuchterder. ABN Amro kondigde aan vanaf het derde kwartaal haar cijfers met handtekeningen van de directie bij de SEC in te leveren. Andere bedrijven in Nederland zeiden de ontwikkelingen rustig af te wachten.

De SEC besloot dinsdag ook dat ondernemingen sneller hun kwartaal- en jaarberichten moeten publiceren dan nu het geval is. Voor jaarresultaten geldt een maximumtermijn van zestig dagen in plaats van negentig dagen nadat het verslagjaar is geëindigd. Voor kwartaalresultaten wordt de termijn teruggebracht van 45 naar 35 dagen. Niet-Amerikaanse bedrijven zijn hier wel van uitgezonderd. De nieuwe regelgeving gaat donderdag in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer