Verhagen: Irak–verhaal Reporter onvolledig
DEN HAAG (ANP) – Het televisieprogramma Reporter heeft onvolledig geciteerd uit vertrouwelijke stukken over de oorlog tegen Irak. Nederland had in februari 2003 helemaal niet besloten de Amerikaanse inval in Irak hoe dan ook te steunen. Dat schrijven de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Reporter stelde onlangs dat Buitenlandse Zaken al voor de Amerikaanse inval in Irak besloten had de oorlog hoe dan ook te steunen. Maar volgens Verhagen ontbreekt de helft van de informatie in het programma en had het kabinet nog geen besluit genomen.Reporter haalde informatie uit brainstormsessies op het ministerie van Buitenlandse Zaken en een vertrouwelijk bericht van de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties aan. Het programma concludeerde in beide gevallen dat Verhagens voorganger De Hoop Scheffer van zins was om een oorlog tegen Irak te steunen.
Maar volgens Verhagen klopt dat niet. Volgens ging het om beschrijvingen van mogelijke scenario’s. Dat het om scenario’s ging, bleek uit de tekst, maar dat liet het programma weg, schrijven de ministers. Nederland heeft de oorlog in Irak alleen politiek gesteund.
Later volgde een militaire missie. Volgens de ministers is de Tweede Kamer destijds herhaaldelijk en correct ingelicht over de besluitvorming door de toenmalige regering.
Reporter laat maandag in een reactie weten nog steeds achter de uitzending te staan en dat de kritiek van de bewindslieden niet klopt. „De door ons gebracht feiten worden niet weersproken. Op een aantal zaken wordt domweg niet ingegaan”, schrijft de redactie in een brief. De citaten doen recht aan de strekking van de documenten en onderbouwen de stelling. Reporter erkent dat het om meerdere scenario’s ging maar dat de conclusie steeds dezelfde is.
Woensdag praat de Tweede Kamer over de wenselijkheid van een onderzoek naar de manier waarop Nederland bij de oorlog in Irak betrokken is geraakt. Coalitiepartijen CDA, PvdA en CU hebben bij de coalitieonderhandelingen afgesproken dat ze zo’n onderzoek tegenhouden.
Oppositiepartijen GroenLinks, SP en D66 die wel zo’n onderzoek willen, waren maandag niet te spreken over de brief. Zij vinden dat de ministers de interne notities helemaal openbaar moeten maken om te onderbouwen dat Reporter ’selectief’ zou hebben geciteerd. De linkse oppositie vermoedt dat het kabinet in haar verweer nu eveneens selectief selecteert.
D66 vindt bovendien dat staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) nog maar eens moet komen uitleggen hoe het nou zat met afluisterpraktijken op de Nederlandse onderzeeboot De Walrus in de wateren bij Irak en Iran.