Directie Siemens verdacht van fraude
MÜNCHEN (ANP/AFP) - De fraudeschandalen bij het Duitse technologieconcern Siemens lijken nu echt de directiekamer te hebben bereikt. Dinsdag arresteerde justitie al het bestuurslid Johannes Feldmayer en nu wordt ook Karl-Hermann Baumann, voormalig financieel directeur en oud-president-commissaris van Siemens, verdacht van fraude.
Dat meldde de Süddeutsche Zeitung woensdag.Feldmayer werd gearresteerd op verdenking van omkoping van het hoofd van de werknemersorganisatie AUB, Wilhelm Schelsky. De vakbond staat bekend als vriendschappelijk tegenover het bedrijfsleven. Feldmayer zou samen met onder andere Baumann zijn goedkeuring hebben gegeven aan betalingen van meer dan 14 miljoen euro aan Schelsky zonder dat daar een tegenprestatie tegenover stond. De bestuurders wilden zo bij Siemens een tegenhanger opzetten voor de machtige vakbond IG Metall, aldus de krant.
Schelsky werd in februari al opgepakt. Hij zit nog steeds vast. Ook Feldmayer blijft in voorlopige hechtenis, omdat er volgens justitie vluchtgevaar bestaat. De arrestatie van Feldmayer werd gedaan na een reeks invallen bij kantoren van Siemens in München, Erlangen en Neurenberg. Volgens Siemens is Feldmayer woensdag op eigen verzoek tijdelijk van zijn taken ontheven.
De 50-jarige Feldmayer is bij Siemens verantwoordelijk voor de it-divisie en de Europese activiteiten. Hij werkt sinds 1979 bij Siemens en zit sinds 2003 in de directie. Baumann was tot 2005 president-commissaris bij Siemens.
Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Siemens een vergadering van de raad van toezicht, die voor woensdag stond gepland, afgeblazen. Een woordvoerder van IG Metall zei dat de vakbond overweegt Siemens voor de rechter te dagen wegens schending van de regels. Volgens de zegsman staan daar gevangenisstraffen op.
De zaak rond Feldmayer, Baumann en Schelsky komt boven op een ander fraudeschandaal bij het Duitse technologieconcern. De autoriteiten begonnen in november een omvangrijk onderzoek naar verduistering, omkoping en belastingontduiking door medewerkers van Siemens, onder wie oud-directielid Thomas Ganswindt. Zij worden verdacht van het verduisteren van 200 miljoen euro voor omkooppraktijken in het buitenland. Volgens een intern onderzoek van Siemens zou het mogelijk zelfs gaan om 420 miljoen euro.
Ook loopt er een fraudeonderzoek naar smeergeldbetalingen door werknemers van Siemens in Italië. Verder wordt het concern door de Europese Commissie verdacht van prijsafspraken op de transformatormarkt voor elektriciteitsnetwerken. De Commissie legde Siemens al in januari een boete van bijna 400 miljoen euro op wegens illegale prijsafspraken over schakelsystemen voor hoogspanningsleidingen.