Buitenland

Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Bemba

KINSHASA - De hoogste openbare aanklager in Congo heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige rebellenleider en verslagen Congolese presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba. De aanklager, Tsaimanga Mukenda, gaf te kennen dat Bemba’s immuniteit als senator en het feit dat hij is uitgeweken naar de Zuid-Afrikaanse ambassade, hem er niet van zullen weerhouden om Bemba te arresteren.

Buitenlandredactie
23 March 2007 22:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

Bemba heeft zich volgens Mukenda schuldig gemaakt aan hoogverraad door milities op de been te brengen en hun het bevel te geven om te gaan plunderen. De aanklager zei dat hij het parlement zou vragen om Bemba zijn immuniteit te ontnemen.Het privéleger van Bemba, dat mogelijk duizenden soldaten sterk is, raakte donderdag in een vuurgevecht verwikkeld met regeringssoldaten. In de nacht van donderdag op vrijdag werden verscheidene restaurants geplunderd, alsmede de ambassade van Zimbabwe.

Het regeringsleger van de Democratische Republiek Congo (RDC) lijkt erin geslaagd de rust in de hoofdstad Kinshasa te herstellen. Dit heeft Monuc, de VN-missie in het Afrikaanse land, vrijdag laten weten. Monuc betreurt „het dat geweld is gebruikt om een situatie te regelen die door dialoog had kunnen en moeten worden opgelost.” De VN-missie wijst op „het verlies aan mensenlevens, de vernietiging van eigendommen en de belangrijke risico’s voor de burgers die in de hoofdstad leven.”

Eerder vrijdag klonk er geweervuur in de straten van Kinshasa en steeg een zwarte rookpluim op uit een olieraffinaderij, die tijdens de confrontatie mogelijk door een mortiergranaat geraakt werd. Het gros van de gevechten had plaats in de gegoede wijk Gombe, waar Bemba zijn huis heeft. In de haven van Kinshasa staat een olieopslagplaats in brand.

In een interview met de BBC vanuit de ambassade stelde Bemba dat de regering de gevechten heeft uitgelokt en dat de kennelijke bedoeling is hem om te brengen. Hij zei te hebben vernomen dat hij wordt gezocht, maar ook dat hij zich niet zal overgeven. „Waarom zou ik? Ik ben aangevallen, en als er iemand iets te klagen heeft, dan ben ik het wel”, zei Bemba.

De Zuid-Afrikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Aziz Pahad, deelde vrijdag mee dat er een gezant naar Congo zal afreizen om te proberen te bemiddelen over een staakt-het-vuren. Pahad zei te vrezen voor de vrede in Congo, waar Zuid-Afrika, dat 3300 vredessoldaten in het land gestationeerd heeft, een belangrijke bijdrage aan leverde.

Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, riep de strijdende partijen vrijdag op de dialoog op te zoeken. Volgens Solana zal de internationale gemeenschap, en de EU in het bijzonder, niet toestaan dat de democratie in Congo wordt ondermijnd.

De gevechten zijn de eerste in Kinshasa sinds Joseph Kabila eind vorig jaar na omstreden verkiezingen als president werd geïnstalleerd. In een Belgische school in het centrum van Kinshasa zitten intussen 550 leerlingen, familieleden en leerkrachten vast. Zij worden beschermd en bevoorraad door VN-blauwhelmen, meldden Belgische media vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer