PKN bezint zich op vervanging Liedboek
UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) krijgt wellicht in 2012 een nieuw liedboek. Het vervangt dan het Liedboek voor de kerken uit 1973. Vertegenwoordigers van andere kerken reageren verdeeld op het project.
Dat blijkt uit de nota ”Een nieuw liedboek” van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK), dat de generale synode van de Protestantse Kerk op 20 april in Lunteren bespreekt.
Het bestaande Liedboek voor de kerken verscheen in 1973. Volgens het besluitvoorstel van de synode vertoont de bundel „een taaleigen en muzikaal karakter waarin niet iedereen zich kan vinden. Een nieuw liedboek behoort uitdrukking te zijn van de identiteit van de Protestantse Kerk en daarbij rekening te houden met de diverse taalvelden en muziekculturen binnen die kerk. Een nieuw liedboek is van belang voor de eenheid van de kerk.”
Het is de bedoeling dat de ISK het liedboek gaat ontwikkelen. De dagelijkse leiding komt in handen van een nog te benoemen coördinator, die vervolgens de redactie en verscheidene werkgroepen aanstuurt. Supervisoren, die verschillende kerken en stromingen vertegenwoordigen, krijgen een adviserende functie. Classicale vergaderingen mogen uiterlijk tot oktober volgend jaar reageren op de opzet van het nieuwe liedboek, aldus het besluitvoorstel.
ISK verwacht de bundel voorjaar 2012 klaar te hebben en die dan de gemeenten ter beproeving aan te bieden. De stichting heeft toegezegd de redactionele kosten te dragen. Hiertoe is een fonds beschikbaar van 600.000 euro.
Uit de nota ”Een nieuw liedboek” blijkt verder dat er informeel met vertegenwoordigers van andere kerken is gesproken over het voornemen een nieuw liedboek te ontwikkelen. Volgens de ISK staan de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt „zeer kritisch, ja zelfs huiverig tot afwijzend tegenover het pluriforme karakter van een interkerkelijke opvolger van het Liedboek voor de kerken.”
Vertegenwoordigers van de Nederlands Gereformeerde Kerken bepleitten handhaving van het Liedboek voor de kerken, waarbij elke gemeente dan een eigen supplement kan samenstellen. Volgens de ISK heeft in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) de meer behoudende stroming de overhand, zodat deputaten kerklied van de CGK „weinig mogelijkheden zien om met andere kerken samen te werken en in een proces van overleg mee te doen aan een opvolger van het Liedboek.”
De Oud-Katholieke Kerk en de Verenigde Protestantse Kerk in België staan wel positief tegenover een nieuw liedboek. Ze hebben de wens uitgesproken aan het project deel te nemen.
Liedboek 2012
- Het nieuwe liedboek van de Protestantse Kerk in Nederland moet volgens het voorstel de vorm krijgen van een ”Gezang- en gebedsboek”, vergelijkbaar met de gezangboeken die in de jaren negentig in Duitsland en Zwitserland verschenen. Wat zal het liedboek bevatten?
Alle Psalmen in de berijming van 1967. - Een keuze uit de gezangen uit het Liedboek voor de kerken uit 1973.
- Een keuze uit eventueel opnieuw te vertalen liederen uit het buitenland, zoals liederen uit Taizé en Iona.
- Kinder- en jeugdliederen.
- Liturgische liederen, zoals gezongen tafelgebeden.
- Canons en zangspreuken.
- Gebeden en teksten voor persoonlijke meditatie, die niet op muziek zijn gezet.