Verdrag tussen VS en Timor over strafhof
De Verenigde Staten hebben met Oost-Timor een akkoord gesloten over het Internationaal Strafhof. Beide landen hebben elkaar beloofd zonder wederzijdse goedkeuring geen staatsburgers aan het hof over te dragen.
Een woordvoerder van de Amerikaanse regering maakte maandag bekend dat het akkoord vrijdag in de Oost-Timorese hoofdstad Dili is getekend.
Oost-Timor is het derde land waarmee Washington een deal heeft gesloten om te voorkomen dat Amerikaanse militairen door het hof berecht zouden kunnen worden. Israël en Roemenië maakten al eerder afspraken met de VS.
Sinds het Statuut van Rome over het Internationaal Strafhof op 1 juli in werking is getreden, proberen de VS met allerlei landen bilaterale afspraken te maken om berechting van Amerikaanse staatsburgers door het hof te voorkomen. Daarvoor had Washington geprobeerd het statuut aangepast te krijgen, maar dat is niet gelukt.
Begin deze maand ondertekende de Amerikaanse president Bush de ”Den Haag-invasiewet”, die hem de mogelijkheid geeft Amerikanen gewapenderhand uit handen van het Internationaal Strafhof in Den Haag te bevrijden. De wet -officieel de Wet voor de bescherming van mensen in Amerikaanse dienst (ASPA)- was toen al goedgekeurd door Senaat en Huis van Afgevaardigden.
De Europese Unie zal kandidaat-lidstaten niet dwingen het EU-standpunt over het Internationaal Strafhof over te nemen. Dat heeft de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Per Stig Moeller, maandag gezegd. Denemarken is op dit moment voorzitter van de EU. „Het is niet aan ons om hun te vertellen wat ze moeten doen”, zei Moeller over de kandidaat-lidstaten.
De EU stelt binnen enkele weken een gezamenlijk standpunt vast over de Amerikaanse onschendbaarheidsverdragen. De meeste van de tien kandidaat-lidstaten bevinden zich in een lastige positie omdat zij ook lid willen worden van de NAVO. De landen zien zich genoodzaakt zowel de EU als de VS te vriend te houden.