Economie

Website mikt op extra bedrijfsovernames

DELFT (ANP) - Verkopers en potentiële kopers van een bedrijf weten elkaar slecht te vinden. De website www.koopjeeigenbedrijf.nl die MKB-Nederland maandag in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken heeft gelanceerd, moet daarin verandering brengen.

20 March 2007 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

Op de nieuwe site kunnen geïnteresseerde kopers zich oriënteren op de mogelijkheden om een bedrijf over te nemen. Voorlopig gaat het om een aantal sectoren in de detailhandel, waaronder kappers en bakkers. De site richt zich nadrukkelijk ook op jongeren en op allochtonen.Kopers kunnen op de site een ondernemerstest doen om te kijken of ze het ondernemerschap in zich hebben. De brancheorganisaties gaan na hoe serieus de belangstelling is.

Nederland telt ruim 184.000 bedrijven met een ondernemer boven de 55 jaar. Zij zoeken op termijn een opvolger. Veel oudere ondernemers hebben moeite die te vinden, hoewel er bijvoorbeeld vorig jaar ook 60.000 startende ondernemers waren. Maar van de mensen die een bedrijf willen beginnen, overweegt slechts een kwart serieus een bestaande onderneming over te nemen, blijkt uit onderzoek van bureau EIM.

Grotere bedrijven kunnen bij de zoektocht naar een koper gebruikmaken van een bemiddelaar, voor kleinere is die mogelijkheid er vaak niet, zei voorzitter Hermans van MKB-Nederland bij de lancering van de site. Als het niet lukt een koper te vinden, wordt het bedrijf vaak opgeheven. Dat betekent economische schade. Door de vergrijzing neemt het aantal bedrijven dat in de aanbieding is toe.

Een bedrijfsovername is een prima manier om te beginnen. Uit langjarig onderzoek van bureau EIM blijkt dat ondernemers die een bedrijf overnemen het beter doen dan andere type starters. Dat geldt zowel voor de overlevingskansen als voor de banengroei en zowel op korte als de langere termijn.

Voor starters lijkt finaniering vaak een belemmering om een bestaand bedrijf over te nemen. „Dat is vooral een psychologische belemmering”, aldus Joris Meijaard van het EIM. De vooruitzichten zijn beter en dus zouden banken en informele investeerders eerder bereid moeten zijn er geld in te steken. De terugtredende ondernemers zouden betaalbare financieringsconstructies voor de opvolger mogelijk moeten maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer