Uitzetting dreigt voor diplomaten in Zimbabwe
HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft vrijdag gedreigd westerse diplomaten uit te zetten als ze de oppositie in het land ondersteunen. Dat meldde de BBC.
Volgens de 83-jarige leider van het Afrikaanse land behoren diplomaten zich „passend te gedragen” als zij hun land vertegenwoordigen. Doen ze dat niet, dan „zullen we hen het land uit trappen”, zo citeert het persbureau AFP de president. „We zullen de ambassadeurs laten weten dat dit land geen deel is van Europa.”De laatste week ligt het regime van Mugabe opnieuw internationaal onder vuur nadat duidelijk werd dat door toedoen van de politie oppositieleider Morgan Tsvangirai in het ziekenhuis belandde. Volgens de autoriteiten kwam dit echter omdat de oppositie gewelddadige protesten hield.
De tegenstanders van president Mugabe zwoeren vrijdag hem uit zijn ambt te zetten en verklaarden hem „de totale oorlog.”
Tsvangirai werd eerder vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis in Harare waar hij eerder deze week met een schedelbreuk, hersenletsel en inwendige bloedingen was opgenomen. De leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) liep zijn verwondingen op toen de politie hem na zijn arrestatie zondag bij een bijeenkomst van de oppositie herhaaldelijk met zijn hoofd tegen de muur beukte.
Naast Tsvangirai raakten bij het politieoptreden ook vele andere betogers gewond. Een van hen werd doodgeschoten.
„Onze belangrijkste taak is Mugabe te verjagen”, zei Arthur Mutambara, een leider van een andere MDC-afdeling. Volgens Mutambara vormen de oppositiebewegingen nu één front tegen Mugabe. „Het is menens”, aldus Mutambara.
Tendai Viti, een ander vooraanstaand MDC-lid en een naaste medewerker van Tsvangirai, zei dat de strijd in Zimbabwe geheel en al over democratie gaat. „Ik kan Robert Mugabe verzekeren dat het spel uit is. We zullen het doen met democratische middelen, door te worden geslagen en gearresteerd - maar we zullen het doen”, aldus Viti.
Medewerkers van Tsvangirai lieten weten dat hij vrijdag niet met zijn aanhangers kon spreken omdat hij nog steeds last heeft van duizelingen. In een brief in de Britse krant The Independent liet hij weten de strijd door te zetten.
De kritiek op de Zimbabwaanse regering van westerse landen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voorop, is aangezwollen. Tsvangirai riep de internationale gemeenschap op druk te blijven uitoefenen op het regime van Mugabe.
Afrika zelf lijkt er intussen goeddeels het zwijgen toe te doen. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft met geen woord gerept over de gewelddadigheden in het buurland. Mbeki vindt dat Zuid-Afrika zich niet moet mengen in de zaken van Zimbabwe en dat stille diplomatie de voorkeur verdient boven een publieke veroordeling.
De voorzitter van de Afrikaanse Unie, de Ghanese president John Kufuor, zei eerder deze week dat de AU de opschudding in Zimbabwe „zeer pijnlijk” vindt. De president van Tanzania reisde donderdag af naar Zimbabwe voor overleg met Mugabe, in de hoop de gemoederen te kalmeren, maar hij moest onverrichter zake terugkeren, terwijl Mugabe de gezamenlijke persconferentie na afloop aangreep om zijn critici te verstaan te geven dat ze „naar de hel” konden lopen.
De Zuid-Afrikaanse geestelijke en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu veegde vrijdag zijn mede-Afrikanen de mantel uit omdat ze geen stelling nemen tegen de brute mishandeling van betogers door de Zimbabwaanse politie. „Wij Afrikanen zouden ons moeten schamen”, aldus Tutu. „Hoe kan het dat wat er in Zimbabwe gebeurt nauwelijks een woord van bezorgdheid, laat staan verontwaardiging, heeft losgemaakt bij ons, Afrikaanse leiders?” Tutu vindt dat alle Afrikaanse leiders de regering van Mugabe zouden moeten veroordelen.
Meer dan 80 procent van de bevolking in Zimbabwe leeft in armoede. Verder heerst er hoge werkloosheid en is de inflatie met 1700 procent de hoogste ter wereld.