Vogelaar: Huur stijgt nauwelijks
DEN HAAG (ANP) - De jaarlijkse huurstijging per 1 juli bedraagt maximaal 1,1 procent voor alle huurders. Dat zei minister voor Wonen, Wijken en Integratie Vogelaar vrijdag na afloop van de ministerraad.
Ze stelde dat de stijging van de huur de afgelopen 25 jaar niet zo laag is geweest. In het regeerakkoord is afgesproken dat de huren niet worden vrijgegeven, zoals het vorige kabinet nog van plan was. De huurstijging blijft beperkt tot de inflatie van het voorgaande jaar.Of dat de komende jaren zo blijft, hangt ervan af. De minister gaat de komende tijd praten met woningbouwcorporaties. In het regeerakkoord staat immers ook dat er jaarlijks tussen de 80.000 en de 100.000 woningen bij moeten komen. Vogelaar wil met de verhuurders ook spreken over betaalbare huren en investeringen in probleemwijken.
Dat overleg moet leiden tot een totaalpakket voor de komende drie jaar. Voor dit jaar was daarvoor te weinig tijd en daarom dus dit besluit, legde Vogelaar uit. „De corporaties hebben forse reserves. Ik denk dat ze het kunnen lijden, dit jaar”, zei de bewindsvrouw, vooruitlopend op mogelijke kritiek dat 1,1 procent wel erg mager is.
Het gaat om een maximaal huurverhogingspercentage. Verhuurders mogen eronder gaan zitten. De afgelopen jaren, toen de inflatie hoger uitviel, is dat wel eens gebeurd. Onduidelijk is nog met hoeveel de basishuur van huurtoeslagontvangers per 1 juli omhoog gaat. Naar verluidt komt daarover een besluit in april.
Voorzitter Willem van Leeuwen van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, reageerde gisteren ontevreden. „Dit is geen slimme invulling van de betaalbaarheid. We hopen dat de minister dit jaar beschouwt als een overgangsjaar en dat we goede afspraken kunnen maken voor de komende jaren.”
De club van institutionele vastgoedbeleggers IVBN vindt het besluit teleurstellend. Volgens de organisatie stijgen de kosten van verhuurders „veel sterker.” De bereidheid en de mogelijkheid om te investeren „komen opnieuw zeer onder druk te staan.” De IVBN wilde een opslag van 2 procent boven inflatie.
De Woonbond, belangenbehartiger van huurders, reageerde juist enthousiast op het besluit. Directeur Paping ziet het als het resultaat van jarenlange strijd tegen de plannen van voormalig VROM-minister Dekker voor marktwerking in de huursector.