Begeleiders tbs’ers mogen ingrijpen
DEN HAAG - De sociotherapeuten die tbs’ers begeleiden tijdens verlof, mogen vanaf deze zomer gepast geweld gebruiken als hun patiënt probeert te vluchten.
Dat staat in de aangescherpte geweldsinstructie voor tbs-verloven die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Beveiligers zijn zelfs verplicht om proportioneel geweld te gebruiken bij een vluchtpoging.Staatssecretaris Albayrak (Justitie) wil de nieuwe regels in juli laten ingaan. Dan wordt het tbs-verlof uitgebreid met een nieuwe fase, waarbij naast een begeleider ook een beveiliger meegaat.
De staatssecretaris werkt momenteel ook aan andere methoden om het vluchtrisico in te perken. Zo laat Justitie een knieslot ontwikkelen dat een tbs’er automatisch in de hurkstand dwingt als hij zich te ver van zijn begeleiders verwijdert.
De bewakers die kunnen worden ingezet bij een verlof, zijn hiertoe speciaal opgeleid. Ook de normale begeleiders kunnen een opleiding volgen om te mogen beveiligen. Bekeken wordt nog welke instrumenten zij tijdens een verlof meekrijgen om een ontsnapping te voorkomen.
Het pakket veiligheidsmaatregelen wordt genomen om het gevaar dat een tbs’er op verlof vormt voor de samenleving, terug te dringen. Het ministerie van Justitie werkt hier sinds enkele maanden aan, nadat gevluchte tbs’ers gewelddadige delicten, waaronder moord en verkrachting, hadden gepleegd.
De directeuren van tbs-klinieken en de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming hebben zich kritisch uitgelaten over het voornemen van Albayrak. Zij vrezen dat de maatregel geweld uitlokt, omdat een tbs’er zijn begeleiders duidelijk zal maken dat ze hem beter niet kunnen tegenhouden. Ook menen de critici dat tbs’ers niet met verlof mogen als ze nog te onbetrouwbaar zijn om zonder bewaker op pad te gaan.
De staatssecretaris legt deze kritiek naast zich neer omdat ze de veiligheid van de samenleving belangrijker vindt dan het risico dat de aanvullende maatregelen geweld uitlokken bij de tbs’ers.
De politie arresteerde donderdag nog een 16-jarige jeugd-tbs’er omdat die op onbegeleid verlof een vrouw zou hebben aangerand in het dorpje Vragender. De jongen blijft nog veertien dagen vastzitten, zo besloot de rechter-commissaris vrijdagmiddag. Als reden noemde hij de geschokte rechtsorde, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie in Zutphen.
De jongen komt uit de tbs-kliniek in Harreveld. Dat is een particuliere, justitiële inrichting waar jeugdige zedendelinquenten en jongeren met ernstige psychiatrische problemen worden behandeld. De verdachte zit daar omdat hem een zogenoemde PIJ-maatregel is opgelegd, beter bekend als jeugd-tbs. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wilde vrijdag niet zeggen waarom hem die maatregel is opgelegd.
Staatssecretaris Albayrak heeft in overleg met Harreveld besloten dat er een intern onderzoek komt om de feiten op een rij te krijgen. De resultaten van dat onderzoek worden begin volgende week verwacht. Tot die tijd worden de verloven van PIJ-jongeren ingetrokken. Het gaat in totaal om 21 verloven, aldus een woordvoerder van Justitie.