Douane ving vorig jaar 9000 kilo cocaïne
DEN HAAG (ANP) - De douane heeft vorig jaar ruim 9000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat meldde minister Hirsch Ballin in een overleg met de Tweede Kamer over drugssmokkel via Schiphol. Douanepersoneel zelf legde donderdag het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao.
Ongeveer 3200 kilo van de cocaïne die vorig jaar in beslag is genomen door de douane, pakte de dienst af van 1410 luchtvaartpassagiers. Zo’n 1200 kilo daarvan zat in luchtvracht of pakketpost, aldus de minister van Justitie.Volgens hem tonen de cijfers aan dat er geen reden is te stoppen met de strenge drugscontroles van alle passagiers, de bagage en vracht van vluchten uit Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba en Venezuela. In de zeevaart wist de douane in totaal ruim 4500 kilo cocaïne te onderscheppen, waarvan 2000 kilo bij één actie.
Op de pier van Schiphol waar de 100 procentscontroles plaatshebben, komt vermoedelijk in mei een bodyscan te staan waarmee de Koninklijke Marechaussee kan controleren of reizigers drugsbolletjes hebben geslikt. Passagiers die als verdachte zijn aangehouden, kunnen zich dan vrijwillig laten scannen om zo hun onschuld aan te tonen. Aanvankelijk moest het apparaat er in oktober vorig jaar staan. Maar door vertraging in het bouwproces is dat nog niet het geval.
Hirsch Ballin, die dat betreurt, hoopt dat het dankzij de scan niet of nauwelijks meer nodig zal zijn passagiers te onderwerpen aan een lijfsvisitatie. Daarbij kan de douane mensen niet alleen onderzoeken aan de kleding en aan het (naakte) lichaam, maar ook in het lichaam. In het afgelopen half jaar is dat laatste niet meer gebeurd, zei de minister.
Onderzoek aan het lichaam komt nog wel voor, maar in afnemende mate. De Nationale Ombudsman had begin vorig jaar geadviseerd de onderzoeken in het lichaam te staken.
De VVD maakt zich zorgen over de douanecontrole op kleinere luchthavens en zeehavens. Kamerlid Teeven van de oppositiepartij vroeg de minister opheldering over berichten in de media dat de controle daar nihil is en in schril contrast staat met die op Schiphol. Volgens Hirsch Ballin zijn de douane en marechaussee echter wel degelijk actief op de kleinere luchthavens.
Reizigers die donderdag op Schiphol arriveerden, hoefden niet door de douane. Stakende douaniers controleerden hun bagage niet. De douane legde het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor rijksambtenaren.