Economie

Vrees voor banen bij Organon

OSS (ANP) - De ondernemingsraad van Organon Biosciences maakt zich „grote zorgen” over de werkgelegenheid bij de onderneming. „Het is te vroeg voor een waardeoordeel, maar er heerst onzekerheid onder het personeel”, aldus lid van de centrale ondernemingsraad Iris van Dinther van het bedrijf uit Oss maandag.

13 March 2007 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Het personeel van Organon in Oss vernam maandagmorgen via een e-mail van Organontopman Toon Wilderbeek dat moederbedrijf Akzo Nobel met de Amerikaanse farmaceut Schering-Plough akkoord was gegaan met een bod van 11 miljard euro voor Organon. „Een volkomen verrassing”, aldus Van Dinther. „Uitgerekend op de eerste werkdag nadat de datum van de beursgang was bekendgemaakt.”Akzo Nobel stuurde sinds begin vorig jaar aan op een verzelfstandiging van zijn farmadochter via een gefaseerde beursgang. Vrijdag werd de datum van de beursgang (27 maart) vrijgegeven. Zondag ging de top van Akzo Nobel echter akkoord ging met het miljardenbod van de Amerikanen dat anderhalve week geleden bij het Arnhemse concern was neergelegd.

Bij Organon Biosciences werken ongeveer 19.000 mensen. Wilderbeek, een groot voorstander van de voorgenomen verzelfstandiging van Organon, gaat niet mee naar Schering-Plough. „Hij had veel draagvlak onder de mensen. Wat betekent zijn vertrek, heeft hij er geen vertouwen in?” zo vraagt Van Dinther zich hardop af.

Akzo Nobelbestuursvoorzitter Hans Wijers en zijn collega Fred Hassan van Schering-Plough benadrukten maandag herhaaldelijk dat de geneesmiddelen en de expertise van Organon en Schering-Plough elkaar aanvullen en niet overlappen.

Met andere woorden, een grote ontslagronde is niet aan de orde. Tegelijk gaf Hassan aan over drie jaar synergievoordelen te verwachten van 500 miljoen dollar (380 miljoen euro) op jaarbasis.

„Vooral bij ondersteunende diensten zoals inkoop en personeelszaken vragen mensen zich af of hun baan nog wel zeker is”, zei Van Dinther. Dit geldt volgens hem ook op managementniveau. De vertegenwoordiger van het personeel wees daarbij ook op de hoge prijs die Schering-Plough voor Organon betaalt. „De overnameprijs is veel hoger dan analisten hadden berekend in geval van een overname. Dit betekent hoge kosten voor de nieuwe eigenaar die moeten worden terugverdiend.”

Op het Damrak viel de beslissing van Akzo Nobel in goede aarde. Het aandeel Akzo Nobel sloot maandag ruim 15 procent hoger. De waardering voor Organon met het bod van 11 miljard van Schering-Plough komt veel hoger uit dan analisten tot dusverre hadden berekend. „Een fantastische prijs”, aldus analist Mark van der Geest van Rabo Securities. De marktvorsers waardeerden Organon op maximaal 9 miljard euro.

Rabo Securities verhoogde maandag direct zijn beleggingsadvies voor Akzo Nobel. Volgens de zakenbank is de kans op een grote overname van een verfconcern door Akzo Nobel hierdoor groter geworden. „Het bedrijf heeft meer dan 10 miljard euro aan overnames te besteden.” Akzo Nobel heeft er nooit een geheim van gemaakt de verfdivisie te willen versterken met overnames. Het bedrijf uit Arnhem is met een marktaandeel van ongeveer 8 procent de grootste op de wereldwijde verfmarkt.

Tegelijk is Akzo Nobel met de verkoop van zijn farmadochter een overnameprooi geworden, meent Rabo Securities. Investeringsmaatschappijen hadden volgens de bank altijd al meer interesse in een verf- en chemiecombinatie zonder een farmaceutische poot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer