Opinie

Bank moet klimaatverbetering bevorderen

De Nederlandse banken beheren veel geld. Zij kunnen daardoor een stevige bijdrage leveren aan de klimaatsverbetering, stelt Donald Pols.

9 March 2007 21:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

De vier grootste Nederlandse banken beheren samen een bedrag van 2700 miljard euro. Dit gigantische bedrag investeren ze grotendeels in projecten die klimaatverandering veroorzaken, zoals olie- en gaswinning, kolencentrales of de intensieve veehouderij. Zonder de investeringen van banken kunnen er geen hoogovens, kolencentrales of olieplatforms gebouwd worden. Ook de auto- en de vliegtuigindustrie zijn afhankelijk van investeringen en leningen van banken.Al deze projecten gebruiken veel energie en leiden tot een hoge uitstoot van broeikasgassen, zoals CO(in2(. Er zijn wel verschillen tussen de Nederlandse banken. ABN AMRO, ING/Postbank en Fortis investeren veel geld in olie- en gaswinning. Rabobank investeert veel geld in de energie-intensieve landbouw, zoals de bio-industrie en de tuinbouw. De vier grote Nederlandse banken financieren op deze manier een CO(in2(-uitstoot die ruim drie keer zo groot is als de uitstoot van heel Nederland. Het gevolg: de aarde warmt op en het klimaat verandert. En dat terwijl we juist nu alles op alles moeten zetten om dit proces te keren. En dat kan! Door minder energie te gebruiken en over te stappen van vervuilende energiebronnen zoals olie en gas naar schone, duurzame energie zoals zon, water en wind.

Banken spelen daarbij een belangrijke rol. Er is namelijk veel geld nodig om de wereld in de toekomst op een duurzame manier van energie te voorzien. Investeringen van banken zijn daarvoor hard nodig. Banken moeten nu kiezen voor duurzaam en niet langer investeren in klimaatverandering.

Milieudefensie is daarom samen met organisatie HIER de campagne ”Banken: spaar het klimaat!” begonnen om Nederlandse banken te bewegen klimaatvriendelijk te worden.

Milieudefensie vraagt de banken de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van hun investeringen en leningen in kaart te brengen. Vervolgens moeten ze duidelijk maken hoe ze deze uitstoot willen verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door in plaats van in vervuilende projecten in klimaatvriendelijke en duurzame alternatieven te investeren. Zo kan de enorme invloed van de banken op het klimaatprobleem positief worden ingezet.

Met de campagne ”Banken: spaar het klimaat!” roept Milieudefensie de banken op om hun bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken, klimaatproducten voor klanten te ontwikkelen en klimaatvriendelijk te investeren. Deze campagne is onderdeel van de HIER-klimaatcampagne, waarin meer dan 40 maatschappelijke organisaties participeren.

De auteur is campagneleider klimaat en energie bij Milieudefensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer