Verlaging energieprijs Essent niet zeker
ARNHEM (ANP) - Het is niet zeker of Essent per 1 juli de energietarieven verlaagt. Eerder gaf het grootste Nederlandse energiebedrijf nog aan dat de gasprijzen deze zomer omlaag zouden gaan.
„We moeten het nog zien, we melden dat altijd in mei en het is nu daarvoor te vroeg”, zei bestuursvoorzitter Michiel Boersma donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.Woensdag gaf concurrent Nuon aan dat de gasprijzen met 7 tot 10 procent zullen dalen per 1 juli. Boersma benadrukt dat Essent al enkele jaren alleen de stijging van de groothandelsprijzen doorberekent aan de klanten. „Op 1 januari hebben we de prijzen heel voorzichtig verhoogd, daar halen we geen extra marge op”, aldus Boersma. Essent zegt van alle aanbieders de meest concurrerende prijs te willen bieden.
Essent heeft vorig jaar 761 miljoen euro winst geboekt, tegen 526 miljoen euro een jaar eerder. Dit kwam grotendeels voor rekening van een betere marge, onder meer op energiehandel, en kostenbesparingen. Het energiebedrijf maakte 51 miljoen euro boekwinst op de verkoop van zijn belang in afvalverwerker Van Gansewinkel aan de investeringsmaatschappijen CVC en KKR.
De omzet van het energiebedrijf groeide van 5,9 miljard tot ruim 6,4 miljard euro. Essent profiteerde van groeiende volumes stroom en warmte. Ook verwerkte het bedrijf meer afval. De gestegen prijzen voor elektriciteit en gas droegen eveneens bij aan de omzetstijging. Het bedrijf verwacht dit jaar een verdere verbetering van het resultaat.
Ook bij Essent drukte de zachte winter de gasverkoop. Essent zegt hierdoor 50 miljoen euro minder te hebben verdiend. Eerder gaf Nuon al aan om dezelfde reden 100 miljoen euro omzet te zijn misgelopen.
Deze week dienen Essent en Nuon hun fusieplan in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De afgelopen weken is er overleg geweest tussen de energiebedrijven en de NMa. In het fusieplan zullen Essent en Nuon voorstellen doen voor zogenoemde ”remedies”, erkent bestuurslid Marc van ’t Noordende. Deze maatregelen moeten voorkomen dat het fusiebedrijf te dominant wordt op de Nederlandse markt.
De NMa liet vorig jaar doorschemeren dat het fusiebedrijf een fors deel van de productiecapaciteit voor stroom en een miljoen klanten (tijdelijk) zou moeten afstaan. „We willen eerst begrijpen waarom we een miljoen klanten zouden moeten afstaan”, zei Van ’t Noordende.
De aandeelhouders, onder meer de provincie Noord-Brabant, kunnen de komende tijd honderden miljoenen dividend tegemoetzien. Over 2006 krijgen zij de helft van de winst uitgekeerd, in totaal 380 miljoen euro.
Daarnaast krijgen de aandeelhouders 600 miljoen euro uit de verkoop van Essent Kabelcom. De verkoop van het kabelbedrijf voor 2,6 miljard euro aan de investeringsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus werd eind januari afgerond. Essent boekt 1,8 miljard euro winst op de verkoop.
De staat verdient goed aan het energiebedrijf, benadrukte de directie donderdag. Inclusief het dividend, dat wordt uitgekeerd aan de gemeentelijke en de provinciale aandeelhouders, vloeit meer dan een derde van de omzet via energiebelasting, btw en aardgasbaten naar Den Haag.