Toch vervolging gezinsvoogd zaak-Savanna
DEN HAAG (ANP) – De rechtszaak rond de gezinsvoogd die betrokken was bij de zaak–Savanna gaat door. De rechtbank maakte maandag bekend dat het openbaar ministerie (OM) de vervolging mag doorzetten.
De gezinsvoogd, die werkte bij Bureau Jeugdzorg Noord–Holland, heeft volgens het OM niet voldoende onderzoek gedaan naar de mishandelingen van het meisje door haar moeder en stiefvader. Savanna stierf in september 2004 als gevolg van ondervoeding en stelselmatige mishandelingen.Het OM verdenkt de voormalige gezinsvoogd daarom van dood door schuld of, als dat niet bewezen kan worden, schuld aan zware mishandeling van Savanna. Het vooronderzoek naar de gezinsvoogd heeft van maart 2005 tot augustus 2006 geduurd.
Met deze beslissing heeft de rechtbank nog geen oordeel gegeven over eventuele schuld van de gezinsvoogd aan de dood van het 3–jarige meisje. Een uitspraak daarover volgt pas nadat het OM en de verdediging hun argumenten op tafel hebben gelegd. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde in januari vorig jaar Savanna’s moeder tot zes jaar cel en tbs wegens doodslag.
De advocaten van de gezinsvoogd hadden bezwaar aangetekend tegen de vervolging van hun cliënt. Het vervolgingsbesluit is volgens de raadslieden ingegeven door de heftige emoties die de zaak–Savanna oproept. Bij het gezin van Savanna kwam een heel scala aan hulpverleners over de vloer. De gezinsvoogd, die onder meer deze hulp moest coördineren, is de enige die wordt vervolgd. Volgens de raadslieden, Simeon Burmeister en Brigitte Roodveldt, is sprake van rechtsongelijkheid.
Burmeister en Roodveldt hebben verder betoogd dat er onvoldoende oorzakelijk verband is tussen de eventuele nalatigheid van de gezinsvoogd en het uiteindelijke lot van Savanna.
Het komt nu aan op een volledig proces in de rechtszaal, omdat „niet nu al kan worden vastgesteld dat de verdachte in geval van een behandeling van haar zaak op een zitting zal worden vrijgesproken", aldus de rechtbank.
De beslissing om de gezinsvoogd te vervolgen heeft tot grote beroering in de beroepsgroep geleid. Advocaat Burmeister toonde zich maandag teleurgesteld. „Ik had gedacht dat de rechtbank deze kans zou grijpen om die beslissing ongedaan te maken. Maar zij vindt de rechtsvragen te ingewikkeld en te belangrijk om de zaak nu al af te blazen. Op zichzelf heb ik daar wel enig begrip voor, ondanks mijn teleurstelling". Burmeister verwacht dat in het najaar een zogeheten regiezitting in het strafproces tegen de gezinsvoogd zal plaatsvinden.
Volgens het Openbaar Ministerie was de gezinsvoogd van alle betrokken hulpverleners degene die de middelen had om in te grijpen. De vrouw heeft in de visie van het OM bij herhaling signalen gehad die tot ingrijpen hadden moeten leiden. „In deze bijzondere zaak, met dit ingrijpende gevolg, vindt het OM dan ook dat de strafrechter een oordeel moet uitspreken", aldus een woordvoerder.