Opinie

Kabinet moet meer doen tegen uitbuiting

Maria de Cock is bezorgd over de manier waarop in het donderdag gepresenteerde regeerakkoord wordt gesproken over de aanpak van mensenhandel.

2 March 2007 21:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:34
„Het accent zou moeten liggen op uitbuiting, en voor alle slachtoffers van mensenhandel zou extra aandacht, bescherming en nazorg moeten wor den gegarandeerd, ongeacht of zij uit de branche willen stappen.” Foto RD, Anton Dommerholt
„Het accent zou moeten liggen op uitbuiting, en voor alle slachtoffers van mensenhandel zou extra aandacht, bescherming en nazorg moeten wor den gegarandeerd, ongeacht of zij uit de branche willen stappen.” Foto RD, Anton Dommerholt

In het nieuwe kabinetsbeleid, dat donderdag is gepresenteerd, komt het accent te liggen op de aanpak van de prostitutie. Klanten van illegaal hier verblijvende en/of minderjarige prostituees zullen harder worden aangepakt. Extra aandacht, bescherming en nazorg wordt gegarandeerd voor „vrouwen en slachtoffers die uit de branche willen stappen.”Het accent zou echter moeten liggen op uitbuiting, en voor alle slachtoffers van mensenhandel zou extra aandacht, bescherming en nazorg moeten worden gegarandeerd, ongeacht of zij uit de branche willen stappen. Met termen in het regeerakkoord als „robuustere controle en handhaving” voorzien wij razzia’s, met als gevolg meer ondergrondse praktijken, waardoor slachtoffers nog onzichtbaarder worden. De term transparantie in het regeerakkoord staat hier haaks op.

Wij zijn verheugd over het feit dat de positie van slachtoffers in het strafproces wordt versterkt en dat de hulp aan slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven wordt geïntensiveerd. Ook de verbetering van ondersteuning bij inning van schadevergoeding aan slachtoffers van daders die door de rechter zijn veroordeeld is verheugend.

Opvang
Extra aandacht voor opvang wordt echter alleen genoemd voor slachtoffers van huiselijk en eergerelateerd geweld en niet expliciet voor slachtoffers van mensenhandel. Het aantal meldingen van mensenhandel en daarbij het aantal verzoeken om veilige opvangplekken is echter het afgelopen jaar drastisch gestegen. Nodig is dan ook extra aandacht voor opvangmogelijkheden van slachtoffers van mensenhandel.

Het stijgend aantal mannen voor wie een veilige en anonieme opvangplek noodzakelijk is, vraagt daarbij om meer gespecialiseerde opvangplekken. Ook de opvang van minderjarige vreemdelingen baart grote zorgen en ook hiervoor zal extra aandacht moeten zijn.

De auteur is werkzaam bij de Stichting Tegen Vrouwenhandel (STV).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer