Binnenland

Extra kosten dreigen voor ministeries

DEN HAAG - Voor het nieuwe kabinet dreigen grote financiële tegenvallers, die kunnen oplopen tot ruim 1,2 miljard euro. Dat bedrag komt bovenop de 827 miljoen euro aan tegenvallers die de regering al heeft ingeboekt.

Redactie politiek
1 March 2007 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Dat blijkt uit de financiële overzichten die de verschillende ministeries hebben opgesteld voor de kabinetsformatie. De gegevens zijn na de beëdiging van het nieuwe kabinet beschikbaar gekomen.CDA, PvdA en ChristenUnie moesten tijdens de formatiebesprekingen al dekking zoeken voor 827 miljoen euro aan tegenvallers. Dat tekort is onder meer ontstaan door hogere uitgaven van het ministerie van Economische Zaken aan subsidies voor groene stroom die onder druk van de Tweede Kamer moesten worden uitgekeerd. Ook Justitie is meer geld kwijt dan gedacht aan inburgeringscursussen en de opvang van asielzoekers. Sociale Zaken komt geld te kort voor de AOW. De kosten daarvan stijgen omdat mensen steeds langer leven.

Dit jaar en de komende jaren dreigen er nog meer tegenvallers. Die kunnen bij het ministerie van Volksgezondheid oplopen tot 559 miljoen euro, omdat steeds meer mensen een beroep doen op een arts. VROM verwacht tegenvallers oplopend tot 435 miljoen. Het ministerie van Defensie voorziet aanzienlijk hogere kosten voor de missie in Afghanistan.

De afzonderlijke departementen moeten de tegenvallers op hun terrein binnen hun eigen begroting zien op te vangen. Voormalig minister Zalm van Financiën heeft hen wel een aantal voorstellen aan de hand gedaan hoe ze de tegenvallers kunnen wegwerken. De nieuwe ministers kunnen niet aankloppen bij minister Bos van Financiën. Die houdt, net als Zalm, de hand stevig op de knip.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei woensdag dat het kabinet de komende weken zal bezien of de tegenvallers inderdaad fors hoger uitkomen dan waar CDA, PvdA en CU tijdens de formatie rekening mee hebben gehouden. Mocht dat het geval blijken te zijn, dan kan het kabinet op korte termijn bij het vaststellen van de Voorjaarsnota alvast wat gaten proberen te dichten.

Het kan ook gebeuren dat de problemen pas worden opgelost in de Miljoenennota voor volgend jaar, die in september op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Door dat uitstel loopt de staatsschuld extra op en dat wil het nieuwe kabinet zo veel mogelijk vermijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer