Kerk & religie

„Turkije moet eigendom christenen teruggeven”

DEN HAAG - De Nederlandse regering en de Europese Unie blijven bij Turkije aandringen op een goede regeling voor de teruggave van geconfisqueerde eigendommen aan niet-islamitische minderheden.

Redactie politiek
22 February 2007 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Dat schrijft minister Bot van Buitenlandse Zaken in reactie op Kamervragen van Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD) en Huizinga (ChristenUnie).Aanleiding voor hun vragen vormde een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de teruggave van een geconfisqueerd schoolgebouw in Istanbul aan de Grieks-orthodoxe gemeenschap.

De Turkse regering heeft volkomen onterecht een gebouw van een Grieks lyceum geconfisqueerd, zo oordeelde het Straatsburgse hof begin dit jaar. De confiscatie is volgens het hof in strijd met het eigendomsrecht zoals dat is vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het schoolgebouw is eigendom van een Griekse stichting die is opgericht in de tijd van het Ottomaanse Rijk toen Griekse christenen een beschermde status genoten. De Grieks-orthodoxe gemeenschap behoort tot de niet-islamitische minderheid in Turkije.

Turkije moet binnen drie maanden na de uitspraak van het hof het schoolgebouw opnieuw op naam van de Griekse stichting registeren. Zo niet, dan moet de Turkse regering een dwangsom van 890.000 euro betalen.

Minister Bot bevestigt dat de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een bredere betekenis kan hebben. Volgens hem moet de regering in vergelijkbare gevallen snel een einde maken aan de „schendingen.” Het is bekend dat de Turkse regering een groot aantal eigendommen van niet-islamitsche minderheden heeft geconfisqueerd.

Het Turkse parlement heeft weliswaar een nieuwe wet op de stichtingen aangenomen, maar president Sezer heeft over negen artikelen uit de nieuwe wet zijn veto uitgesproken. Het ging precies om de wetsartikelen op grond waarvan de regering eigendommen aan niet-islamitische minderheden moest teruggeven.

Sezer onderbouwde zijn veto door te wijzen op het uitgangspunt van secularisme; teruggave aan niet-islamitische minderheden zou in strijd zijn met de door het burgerlijk wetboek voorgeschreven scheiding van overheidsmacht en religieus gezag.

Bot belooft dat de Nederlandse regering „bij iedere gelegenheid” blijft aandringen op goede wetgeving in Turkije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer