Enron-insider beschuldigt superieuren
Oud-Enron-medewerker Michael Kopper heeft voormalig financieel directeur Andrew Fastow van Enron illegaal miljoenen dollars betaald uit transacties via twee zogeheten onafhankelijke dochterondernemingen van de Amerikaanse energiegigant.
Dit werd woensdag bekendgemaakt door de Amerikaanse plaatsvervangend minister van Justitie Larry Thompson.
Kopper heeft schuld bekend ten aanzien van beschuldigingen van fraude en het witwassen van illegaal verkregen geld. Hiervoor kan hij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Maar in ruil voor zijn schuldbekentenis en zijn belofte justitie bij het verdere Enron-onderzoek te helpen, krijgt hij mogelijk strafvermindering. Sommige leden van het Amerikaanse Congres hadden eerder deze week nog kritiek geleverd op het ministerie van Justitie, omdat dat zo traag vorderde in het onderzoek naar de ondergang van de Texaanse energiegigant Enron.
Woensdag bleek echter dat justitie uit is op de topmensen van Enron en dat zij daarvoor een belangrijk instrument gevonden heeft in Michael Kopper. Deze werkte aanvankelijk op de financiële afdeling van Enron. Later werd hij belast met de leiding van twee schijnbaar onafhankelijke dochterbedrijven, RADR en Chewco. Deze waren door Fastow opgezet om de schulden van Enron buiten de boeken te houden en zo de prijs van Enrons aandeel op peil te houden. Om de zogenaamde onafhankelijkheid van beide dochters aan te tonen, moesten onafhankelijke beleggers ten minste 3 procent van de aandelen van beide bedrijven kopen.
In werkelijkheid kwam het geld voor die aankoop via Enron uit leningen die gedekt werden door Enron-aandelen. Familieleden en vrienden kochten vervolgens met dit geld de vereiste 3 procent, waarmee de onafhankelijkheid van RADR en Chewco was geregeld. In 2000 kocht Enron RADR terug. De opbrengst daarvan kwam ten dele ten goede aan de nepaandeelhouders, die daarna miljoenen van hun winst doorsluisden naar Fastow.
Volgens bronnen bij justitie heeft Kopper niet alleen belastende verklaringen afgelegd over Fastow, maar ook over verschillende andere ex-topmensen van Enron. „De dochterondernemingen dienden blijkbaar twee doelen. Enron camoufleerde er z’n schulden mee en topmedewerkers vulden via een omweg hun eigen zakken met deze transacties, waarvan de aandeelhouders ten slotte de dupe werden”, aldus Thompson woensdag.