Kerk & religie

Een overheid die bidt voor de gemeenschap

DEN HAAG - Een overheid die bidt voor de gemeenschap. Zoals Mozes, die, in Exodus 32:7-14, bad om genade voor Israël. „Dat kennen wij niet meer”, zei oud-minister van Justitie Donner dinsdag tijdens een residentiepauzedienst in Den Haag. „Daar ís de overheid ook niet voor.”

Kerkredactie
21 February 2007 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

„U zou vreemd opkijken indien de minister-president na de ministerraad zou meedelen dat de ministers eerst een uur hebben gebeden om vergeving voor de zonden van Nederland”, aldus Donner. „Ook de meest rechtzinnigen onder ons zouden bij dit bericht denken: Daar is de overheid niet voor.”Dat heeft weinig met secularisatie of ontkerkelijking te maken, maar alles met het Nieuwe Testament, zo zei de aankomend minister van Sociale Zaken. „Sinds Pasen is Christus onze voorspraak, niet ministers of koningen.”

De boodschap van het Nieuwe Testament is: „Geef de keizer wat des keizers is, en Gode wat Gods is” - het uitgangspunt van scheiding van kerk en staat, met dien verstande dat we Gode meer gehoorzaam moeten zijn dan mensen.” Donner: „Let wel, dat betekent niet dat we als samenleving onze gang kunnen gaan en dat de samenleving geen voorbeden behoeft. Maar die voorbeden doen we thuis of in de kerk, in het gebed om ontferming, vergeving en genade.”

Elke derde dinsdag van de maand wordt in de Waalse Kerk in Den Haag een residentiepauzedienst gehouden. Met steeds twee sprekers: een politicus van een van de christelijke politieke partijen en een predikant van een van de kerken in de regio. Gisteren waren dit mr. J. P. H. Donner en A. Fraanje, voorganger van de Morgenstondgemeente in Den Haag.

De laatste tijd wordt er weer „erg gemakkelijk” over christelijke politiek gesproken, constateerde Donner in zijn referaat. „Alsof andere politiek dat per definitie niet is. We kunnen vanuit een christelijke overtuiging politiek bedrijven, maar of het resultaat christelijk is en of ander beleid dat niet is, dat oordeel is niet aan ons. Je kunt hooguit soms met grote zekerheid weten dat bepaald beleid onchristelijk is.”

Scheiding van kerk en staat dus, aldus Donner, „maar scheiding van geloof en politiek kan niet. Je kunt geloof niet uit de politiek halen, omdat je geloof niet uit mensen kunt halen. Alle handelen, dus ook politiek handelen, berust op een mensbeeld, op opvattingen over wat goed en kwaad is en over het waarom van leven en samenleven. Uitgangspunten die religieus kunnen zijn of niet, maar die men hoe dan ook aanneemt en niet kan bewijzen; die men kortom gelooft.”

Ook in onze tijd zijn er voorbeden nodig, aldus Donner, die aangaf dat toen hij minister was, en ook nadien, velen hem schreven dat zij voor hem baden. „Het heeft mij steeds gesterkt, dankbaar gestemd en bescheiden gemaakt. Ook in de komende periode zal ik die gebeden nodig hebben.”

Maar in overheid en politiek behoeven we vooral ook ’voorgangers’, aldus de bewindsman, „mensen die door hun gedrag en overtuiging de weg wijzen en anderen voorgaan. Af zal het nooit zijn, maar zo kan wel kwaad worden voorkomen, kunnen we houvast en richting bieden en kunnen we mensen tot hun recht laten komen. En zo kunnen we de samenleving tot heil zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer