Grondvlak
De stichting International Church Plants (ICP) krijgt per 1 maart versterking door het aantreden van Arie Maasland (30) uit Apeldoorn en Ellen Zwanepol (24) uit Rotterdam. ICP, najaar 2005 opgericht door evangelist Theo Visser uit Rotterdam, is bedoeld om multiculturele gemeentestichtingsprojecten te stimuleren en te ondersteunen. Arie Maasland krijgt binnen de stichting een coördinerende en beleidsmatige functie en wordt verantwoordelijk voor de schriftelijke communicatie. Ellen Zwanepol gaat, als ”personal assistant” van Theo Visser, secretarieel werk verrichten.
Naast zijn werk voor ICP zal Maasland zich een aantal dagdelen per week inzetten voor ICF Apeldoorn, een gemeentestichtingsproject in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen dat mede op zijn initiatief is opgestart.Bij ICP zijn momenteel projecten aangesloten uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Apeldoorn, en er bestaan contacten met mogelijke initiatiefnemers in verschillende andere steden. Op 2 juni houdt de stichting in Rotterdam een conferentie voor iedereen met interesse voor multiculturele gemeentestichting.
Kerktoren in Barendrecht
Het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Barendrecht kreeg woensdag een toren met luidklok. Op zaterdag 11 maart vorig jaar sloeg ds. L. Terlouw de eerste paal voor het nieuwe kerkgebouw. De officiële opening van het 3,5 miljoen euro kostende gebouw vindt waarschijnlijk dit voorjaar plaats. De kerk, die in de plaats komt van het kerkgebouw in Rotterdam-Zuid, krijgt 750 zitplaatsen. Dat aantal is uit te breiden tot 950 zitplaatsen.
Kerk Noordhorn
De stichting die zich inzet voor het behoud van het oude kerkgebouw in de dorpskom van Noordhorn is op zoek naar meer leden. Daarom heeft ze eind januari een nieuwsbrief uitgebracht die in Noordhorn huis aan huis is verspreid. Dat meldt de stichting in een persbericht.
De stichting, die een aantal jaar geleden is opgericht, ziet erop toe dat de dorpskerk goed wordt onderhouden en probeert hiervoor geld in te zamelen. De kerk van Noordhorn is waarschijnlijk al in de dertiende eeuw gebouwd en staat midden in het dorp. In de loop der eeuwen is er veel veranderd aan het gebouw. Het is bijvoorbeeld groter en hoger gemaakt. Iedere zondag zijn er nog kerkdiensten en ook wordt het kerkgebouw gebruikt voor rouw- en trouwdiensten.
75 jaar gg Woerden
Op 26 februari is het 75 jaar geleden dat de gereformeerde gemeente van Woerden werd geïnstitueerd. Ter gelegenheid hiervan wordt er op woensdag 28 februari een herdenkingsdienst gehouden in de Bethlehemkerk aan de Oudelandseweg, waarin de eigen predikant, ds. W. Harinck, zal voorgaan.
Op zaterdag 3 maart is er een gemeentedag. Het ochtendprogramma heeft het karakter van een herdenkingsbijeenkomst, waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen 75 jaar. Deze terugblik bestaat uit gesprekken met oud-predikanten en enkele gemeenteleden. Verder wordt er een jubileumboek gepresenteerd. ’s Middags is er open huis, waar iedere inwoner van Woerden welkom is. De bewoners van de Oudelandseweg krijgen daarvoor een speciale uitnodiging. Tijdens het open huis is er gelegenheid om met gemeenteleden in gesprek te gaan.
Kerkbankenstrijd in Borculo
Oud-wethouder Hungerink van de gemeente Lochem gaat bemiddelen in een strijd om kerkbanken in Borculo. Dat meldt RTV-Oost. Het kerkbestuur wil de hervormde kerk in Borculo moderniseren en daarom moeten de kerkbanken worden vervangen door stoelen. Veel kerkgangers zijn hiertegen en willen de kerkbanken behouden.
Het college van de gemeente Berkelland verwacht dat Hungerink voor 1 mei met een oplossing komt.
Kerk Rottum weer open
De gerestaureerde dorpskerk van Rottum opent vrijdagmiddag weer officieel haar deuren. Maart 2006 is gestart met de restauratie van deze in 1889 gebouwde kerk. Het als jong rijksmonument aangemerkte gebouw is gebouwd onder architectuur van de inmiddels alom erkende architect uit Middelstum Jacob Tilbusscher.
De dorpskerk werd gebouwd op de fundamenten van de voormalige kloosterkerk (1228-1594). Kenmerkend voor deze dorpskerk zijn de neobaksteengothiek, het gebruik van gietijzer en de combinatie van eenvoud en sierlijkheid.
Verschillende onderdelen van de kerk zijn gerestaureerd, zoals het dak en het torentje. De binnen- en de buitenkant van de kerk is geheel geschilderd. Verder zijn er zaken aangepakt zoals vervanging van de waterafvoer, verplaatsing van grafzerken, het voegwerk van de voorgevel en een verbetering van de verlichting.
De leiding van de restauratie was in handen van Willem van der Veen, restauratiearchitect te Groningen. De restauratie kostte 166.000 euro en is onder meer gefinancierd met geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de provincie Groningen, verschillende fondsen en giften van inwoners van Rottum en omgeving.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.