Nederland schendt mensenrechten zelden
STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft in 2006 vrijwel alle klachten tegen Nederland verworpen. Van de 397 behandelde klachten misten 333 overduidelijk enige grond: dat is een hoger percentage dan gemiddeld voor de deelnemende landen, zo blijkt uit statistieken van het Hof.
Het Hof verwierp onder meer een klacht van de partij van Hilbrand Nawijn. Hij had voor de laatste verkiezingen geen kandidatenlijst ingeleverd voor kiesdistrict Tilburg, wegens diefstal. Nawijn mocht daardoor niet meedoen in het district. Het Hof vond dat geen schending van zijn mensenrechten. Evenmin was een Russische vrouw in haar rechten geschaad toen ze geen prijs had gewonnen in een Nederlandse loterij.De helft van de direct afgewezen zaken betreffen vreemdelingenzaken. Wel zijn zeven vonnissen gewezen, onder meer over de verbanning door Nederland van een veroordeelde Turk. De man beriep zich vergeefs op zijn recht op een gezinsleven met zijn vrouw in Nederland.
Mogelijk buigt het Hof zich in 2007 over een hoger beroep van Nederland over het verbod om een Somaliër uit te zetten. De zaak zorgde in januari voor ophef, omdat een nieuwe lijn zou zijn ingezet. Dat het hoger beroep doorgaat is geenszins zeker. Het Hof heeft in 2006 slechts dertien van de 210 aanvragen voor hoger beroep toegelaten.
De Nederlandse rechter Egbert Myjer bij het Hof ziet geen echt nieuwe lijn: „Als je het arrest goed leest, zie je dat we bij alle dingen waarvan men zegt dat het nieuw is, verwijzen naar oude jurisprudentie, waarbij hooguit hier en daar sprake is van uitwerking".
Zeker komt in 2007 de uitspraak in het hoger beroep over een klacht tegen de Amsterdamse politie. Agenten schoten in 1998 scooterdief Moravia R. dood, toen die een pistool zou hebben gericht op de politie. Volgens de nabestaanden was er geen onafhankelijk onderzoek naar de toedracht: de eerste vijftien uur was dat onderzoek namelijk in handen van de collega’s van de agenten.
Het Hof heeft tegen andere landen ook enkele grote zaken op de rol. Een vrouw eist dat Frankrijk adoptie toestaat voor alleenstaande lesbiennes. Een Britse vrouw eist dat ze haar ingevroren embryo’s mag gebruiken, ook al geeft haar ex de vereiste toestemming niet.
Een Zwitserse journalist meent dat vrijheid van meningsuiting ertoe moet leiden dat hij straffeloos staatsgeheimen mocht onthullen.