„China en VS aan zet bij reductie kooldioxide"
NEW YORK - Bij het terugbrengen van de uitstoot van kooldioxide zijn met name de Verenigde Staten en China aan zet. Als die twee landen onvoldoende maatregelen treffen, staat de wereld door verdere opwarming een ramp te wachten.
Dat heeft de Amerikaanse ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs zaterdag gezegd op een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York.Volgens Sachs is het verkeerd te veronderstellen dat de Verenigde Staten en China al het nodige doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. „Het zijn uiteindelijk de cijfers die tellen, niet de aankondigingen”, zo zei hij. Om een mondiaal akkoord te bereiken dat opwarming van de aarde moet tegengaan, is deelname van de VS en China cruciaal, stelt Sachs.
Van alle landen in de wereld stoten de Verenigde Staten de meeste CO(in(2 uit. Het land acht zich echter niet gebonden aan het zogeheten Kyotoprotocol, dat westerse landen ertoe verplicht minder kooldioxide uit te stoten. In plaats daarvan ziet Washington meer in vrijwillige acties om bijvoorbeeld schone technologieën te ontwikkelen.
China is ook een grote vervuiler. Dat komt onder meer doordat veel energie in het land uit kolen wordt opgewekt. Onlangs bleek dat de doelstellingen van dat land om de milieuvervuiling onder controle te brengen in 2006 niet zijn gehaald. Ook het snelgroeiende India is voor zijn energie voor een aanzienlijk deel op kolen aangewezen.
Op de VN-bijeenkomst sprak ook de Amerikaanse econoom Sir Nicholas Stern, die vorig jaar een lijvig rapport publiceerde over de economische schade die door opwarming van de aarde kan ontstaan. Stern wees er op dat een aantal Amerikaanse steden wel zelf initiatieven heeft genomen die moeten bijdragen aan een schoner milieu.
Volgens Stern zou het daadwerkelijk terugbrengen van de CO(in2(-uitstoot op dit moment 1 procent economische groei schelen. Als de wereld daar echter mee wacht, zal de schade veel groter zijn. In dat geval bestaat de kans dat de wereld 5 tot 20 procent economische groei misloopt.
De Duitse minister van Vervoer, Wolfgang Tiefensee, maakte zaterdag bekend dat Duitsland zijn wegenbelasting op een andere leest gaat schoeien in een poging de problemen rond de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Auto’s die veel schadelijke stoffen uitstoten, zullen voortaan zwaarder worden belast. De vraag of een motor al dan niet zwaar is, zal niet doorslaggevend zijn, aldus Tiefensee. Hij zei toe te willen werken naar een systeem van straffen en beloningen. Op die manier moet de ontwikkeling van schone technologieën meer kans krijgen.
Tiefensee vindt dat Duitse en andere autofabrikanten in Europa meer moeten doen om het milieu te beschermen. Hij zei er zeker van te zijn dat het nieuwe belastingsysteem zal leiden tot auto’s die minder vervuilen en zuiniger rijden.
Duitsland is momenteel voorzitter van zowel de Europese Unie als de G-8, de groep van rijke industrielanden. Bondskanselier Angela Merkel wil dat aangrijpen om de problemen rond klimaatsverandering aan te pakken. Volgens de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, UNEP, doen Europese landen nog onvoldoende om de veranderingen in het klimaat tegen te gaan.