Advocaat van zware zaken
AMSTERDAM - Murat D., de jongeman die in Den Haag een leraar van het leven beroofde. Desi Bouterse, de Surinaamse oud-legerleider en veroordeeld cocaïnehandelaar. André de V., verdacht én vrijgesproken van het veroorzaken van de vuurwerkramp in Enschede. Mr. Bram Moszkowicz, nu in zwaar weer, is de advocaat van zware zaken.
Waar hij als advocaat ook verschijnt, mr. Bram (Abraham) Moszkowicz kan in de rechtszaal op aandacht rekenen. Immer verzorgd gekapt, gestoken in dure pakken, rijdend in een fraaie wagen, sluit de Amsterdamse advocaat, van Joodse komaf, naadloos aan bij het beeld van de snelle advocaat. Bij de naam Moszkowicz gaat bij eenieder een lampje branden.De geplaagde raadsman is niet vies van publiciteit. Zo neemt hij deel aan de entertainmentrubriek RTL Boulevard. „U mag mijn tv-optreden zien als een roeping”, verklaarde hij in 2003 in weekblad Elsevier. „Er bestaan in Nederland veel misverstanden over de werking van het recht. Het justitiële apparaat zit nog te veel in een ivoren toren.”
Met zijn kennis van zaken en welbespraaktheid is de flamboyante advocaat voor menig aanklager een gevreesd tegenstander. Gedecideerd, bijna afgemeten sprekend, kan de Amsterdamse raadsman fel uit de hoek komen. Tijdens de rechtszitting tegen André de V. veegde de advocaat bijvoorbeeld de vloer aan met de inzet van een undercoveragent in het huis van bewaring in Maastricht. Bij die actie wist de geheim agent, die zich voordeed als medegevangene, verdachte André de V. kennelijke bekentenissen te ontfutselen. „Dit deugt van geen kanten en is onrechtmatig. Ik krijg er vieze smaak van”, fulmineerde Moszkowicz. Hij wist de verdachte uit de cel te krijgen.
Bram Moszkowicz stamt uit een Joods advocatengeslacht. Zijn vader Max en zijn broers Baruch, David en Max vonden hun brood in de advocatuur. Vader Max wordt gezien als een van de grondleggers van de serieuze strafrechtadvocatuur in Nederland. In het proces tegen de bekende softdrugshandelaar Johan V., alias de Hakkelaar, stonden vader en zoon Moszkowicz midden jaren negentig zij aan zij in de rechtszaal.
De Tweede Wereldoorlog heeft een zwaar stempel gedrukt op de Joodse familie. Vader Max werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland weggevoerd. Hij overleefde als enige van zijn familie de concentratiekampen. In het boek ”Advocaten” verhaalt schrijfster Marian Husken over een interview met Max Moszkowicz. Daarin vertelt die hoe hij ooit een wijze talmoedleraar en rechter in het Joods recht sprak. Max: „Ik vroeg hem hoe alles wat er in die kampen was gebeurd, te verenigen was met de goedheid van God. Een van de eerste dingen die deze man tegen me zei was, en dat vergeet ik nooit: Je moet niet kwaad zijn op God. Je moet kwaad zijn op de mensen die dat hebben gedaan.”
Bram, die zichzelf niet als gelovig bestempelt, vindt zijn vader Max de belangrijkste man in zijn leven. „Tot op de dag van vandaag is hij voor mij een onuitputtelijke bron van kennis en inspiratie”, tekende hij op in boek ”Recht in de ogen van mr. Abraham Moszkowicz” (1998).
Bram Moszkowicz viel niet alleen bewondering ten deel, menigeen fronste ook de wenkbrauwen over de wijze waarop hij met cliënten omging. De raadsman zorgde voor tumult toen hij in 2000 aan de vooravond van het drugsproces tegen Desi Bouterse achter de tralies van een hek vrolijk op de foto ging met zijn omstreden cliënt.
In de huidige megastrafzaak tegen Willem Holleeder en zijn medeverdachten is de naam van Bram Moszkowicz danig besmet geraakt. Hij zou in de tang zitten van de als meedogenloos bekendstaande ontvoerder van Heineken, die nu verdacht wordt van de afpersing van vastgoedmagnaten en mogelijk zelfs verantwoordelijk is voor de liquidatie van diverse personen.
Op het kantoor van Moszkowicz zou de in 2004 geliquideerde Willem Endstra met een pistool zijn bedreigd. Endstra was voorheen cliënt van Bram Moszkowicz. De nabestaanden van de vermoorde vastgoedmagnaat beschuldigen de raadsman ervan dat hij informatie over Willen Endstra heeft gelekt.
Bram Moszkowicz, die de jongste aantijgingen ontkent, is niet gauw van zijn stuk te krijgen en lijkt meestal de onverstoorbaarheid zelve. Of dat een probaat middel zal zijn om de huidige orkaan rondom hem te laten luwen, lijkt onwaarschijnlijk.
Zeker is dat er zich deze dagen haast on-Nederlandse toestanden rond de raadsman afspelen. Het is in de Nederlandse advocatenpraktijk niet voorgekomen dat een strafpleiter uit veiligheidsoverwegingen door een politieteam uit zijn huis wordt gehaald. De komende dagen zullen leren of de vrije val van Nederlands bekendste strafpleiter is ingezet of dat hij zich zal weten terug te vechten.