Grens kan open voor Polen
DEN HAAG - Nederland kan op 1 maart de grenzen volledig openen voor werknemers uit Polen en de andere Oost-Europese landen die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden.
Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken in een brief die hij woensdag aan de Tweede Kamer zond. Op dit moment mogen werknemers uit deze landen alleen in sommige sectoren vrij aan het werk. In de praktijk gaat het vooral om werknemers uit Polen.Van Hoof schrijft dat de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt zodanig is dat vrij verkeer van werknemers uit de nieuwe lidstaten gewenst is. Hij hoopt met de maatregel de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt te verminderen.
De staatsecretaris wilde de grenzen vorig jaar al volledig openen, maar werd toen tot tweemaal toe teruggefloten door de Kamer. De meeste fracties vonden dat er nog onvoldoende was voldaan aan de eis om oneerlijke concurrentie en misstanden bij de huisvesting van werknemers uit deze landen tegen te gaan.
Officieel mogen EU-landen nog tot 2009 grenzen stellen aan het vrije verkeer van werknemers uit de nieuwe lidstaten. Daarna geldt er een verbod op toegangsbeperkingen.
Van Hoof benadrukt dat het aan de Tweede Kamer is om te beslissen of de grenzen ook daadwerkelijk volledig opengaan, maar volgens hem staat zijn departement inmiddels klaar om de maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat de werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk ontvangen. De maatregelen gaan in op het moment dat de grens volledig geopend is.
Eind deze maand zal de Eerste Kamer naar verwachting instemmen met een wijziging van de Wet minimumloon, waardoor het mogelijk wordt werkgevers die minder dan het minimumloon betalen hiervoor direct een boete te geven.
Verder worden bedrijven die personeel inlenen, gestimuleerd om alleen gebruik te maken van bonafide, gecertificeerde uitzendbedrijven en worden werkgevers verantwoordelijk voor de huisvesting van hun buitenlandse werknemers.
Volgens Van Hoof heeft de Arbeidsinspectie afspraken gemaakt met de organisaties van werkgevers en werknemers in sectoren waar de meeste werknemers uit de nieuwe lidstaten worden verwacht, zoals de agrarische sector en de bouw. Er komt een centraal meldpunt bij de Arbeidsinspectie waar bedrijven en werknemers vermoedens van wetsovertredingen of schendingen van cao-afspraken kunnen melden. De inspectiedienst zal dan zo spoedig mogelijk een onderzoek instellen.