Saudi’s trekken geld deels terug uit VS
Saudische financiers hebben de laatste maanden een deel van hun geld uit de VS teruggetrokken. Deze trend is onder meer het gevolg van de politieke verwijdering tussen Amerika en Saudi-Arabië na de aanslagen in september vorig jaar. Vijftien van de negentien vliegtuigkapers die daarbij betrokken waren, hadden de Saudische nationaliteit.
Steeds luider klinkt in de VS de beschuldiging dat Saudi-Arabië een van de belangrijkste financiers is van het geweld van Osama bin Ladens terreurnetwerk al-Qaida, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op 11 september. Vorige week dienden 600 nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen een schadeclaim in tegen onder meer drie Saudische prinsen, enkele Saudische liefdadigheidsinstellingen die al-Qaida zouden financieren en enkele banken.
Saudische financiers hebben al gedreigd ál hun geld uit de VS terug te trekken als die schadeclaim van niet minder dan één biljoen (miljoen maal miljoen) dollar door de rechter niet wordt afgewezen. „De Saudiërs zijn bang dat er beslag gelegd zal worden op hun bezittingen in de VS. Bovendien volgt de Amerikaanse overheid hun doen en laten hier in de VS sinds de septemberaanslagen met meer belangstelling dan sommige financiers lief is. Daarom trekken zij nu een deel van hun geld terug uit de Amerikaanse financiële markt”, aldus Dana Johnson van Banc One Capital Markets.
Saudische financiers hebben tussen de 700 en de 800 miljard dollar in de Amerikaanse economie gepompt. Het grootste deel daarvan is belegd in aandelen en obligaties en daarnaast vooral in onroerend goed. Een deel van dit geld is verder gewoon gedeponeerd bij verschillende banken. Het is vooral dit deel dat de Saudiërs nu terughalen en onder meer in Europa investeren. Volgens bankanalisten gaat het om een bedrag tussen de 100 en de 200 miljard dollar. „Zij spreiden nu hun risico, maar er is nog geen sprake van dat zij al hun investeringen terugtrekken. Dat zou hen trouwens geld kosten, want de VS vormen nog steeds de meest lucratieve beleggingsmarkt ter wereld”, aldus Johnson.