Binnenland

Trajectcontroles leveren 1,7 miljoen bekeuringen op

DRIEBERGEN (ANP) – Weggebruikers hebben vorig jaar 1,7 miljoen bekeuringen gekregen omdat ze te hard reden op stukken snelweg waar trajectcontrole is. Dat maakte het bureau verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) woensdag bekend.

14 February 2007 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

Politie en justitie hebben de afgelopen jaren op veel plaatsen permanente snelheidscontrole ingevoerd. Bij trajectcontroles hangen camera’s op verscheidene punten langs de weg. Zij maken opnames van elk passerend voertuig. Een computer berekent de gemiddelde snelheid die tussen de twee meetpunten is gereden. Overtreders krijgen automatisch een acceptgiro in de bus.De trajectcontrole is een geliefd controlemiddel bij justitie. Snelheidsovertreders lopen altijd tegen de lamp en dat heeft als gevolg dat bestuurders zich volgens de regels gaan gedragen. De kans op ongevallen neemt ook af.

„Op snelwegen zonder trajectcontrole houdt 10 tot 15 procent van de bestuurders zich niet aan de maximumsnelheid, op snelwegen mét trajectcontroles ligt dat percentage op 1 tot 2", zegt een woordvoerder van het bureau verkeershandhaving. „In het begin krijgen veel bestuurders boetes, maar als men eraan gewend is, dalen de percentages."

Op de A13 bij Rotterdam Overschie, waar het systeem het langst (sinds mei 2002) in werking is, ligt het percentage overtreders met 0,2 het laagst. „Daar speelt waarschijnlijk ook mee dat het goed te zien is dat er mensen pal naast de snelweg wonen en dat die er last van hebben als er te hard wordt gereden", verklaart de zegsman van het BVOM.

Verspreid over het land zijn er trajectcontroles op een tiental snelwegen, op de Zeelandbrug en in de Westerscheldetunnel. Het OM wil het aantal trajectcontrolepunten de komende jaren uitbreiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer