Peter Paul de Vries vertrekt bij VEB
DEN HAAG - Peter Paul de Vries verlaat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De luis in de pels van menig bestuursvoorzitter van beursgenoteerde ondernemingen stopt op 1 oktober.
De VEB liet dit woensdag weten. De beleggersvoorman is achttien jaar bij de vereniging in dienst geweest.Volgens de vereniging heeft de VEB heeft zich onder zijn leiding en onder die van voorganger De Haze Winkelman ontwikkeld tot een volwassen behartiger van de belangen van vooral particuliere, maar ook institutionele beleggers. De Vries, sinds 1995 directeur, positioneerde de VEB als een professionele en slagvaardige vereniging, stelt de VEB.
Hij was actief op tal van belangrijke Nederlandse aandeelhoudersvergaderingen, succesvol voorvechter van de verbetering van de zeggenschapspositie van aandeelhouders en initiator van vele collectieve acties en procedures. Zo speelde hij een grote rol bij de schikking tussen supermarktconcern Ahold en beleggers ter waarde van 1,1 miljard dollar. Via de VEB werden 180.000 Nederlandse claims ingediend. Verder was De Vries kernlid van de commissie die de code-Tabaksblat over goed ondernemingsbestuur opstelde. Riens Abma, destijds secretaris van de commissie-Tabaksblat, typeert De Vries als vasthoudend. „Hij was een invloedrijk lid en heeft in de commissie veel punten gescoord.”
De VEB-directeur liet zich vaak zien tijdens aandeelhoudersvergaderingen, waar hij zich veelal buitengewoon kritisch opstelde tegenover de bestuurders. Bij KPN, waar hij regelmatig in de clinch lag met president-commissaris Risseeuw, noemen ze De Vries in een reactie een gedegen tegenstander voor wie respect en waardering is. „Hij is er mede verantwoordelijk voor dat er een betere corporate governance is”, aldus een woordvoerder. „Daar hebben wij als bedrijf ook profijt van.”
Beleggers zullen bij de naam Peter Paul de Vries terugdenken aan de man die bij aandeelhoudersvergaderingen steevast bij de microfoon stond en een hele lijst lastige vragen afwerkte.
Legendarisch is zijn keiharde botsing met Richard Homburg van het onroerendgoedfonds Uni-Invest in 2001. Homburg graaide de microfoon uit de handen van De Vries en beet hem toe dat hij op een vakbondsleider leek.
De Vries studeerde bedrijfseconomie en was al op jonge leeftijd betrokken bij het Nederlandse bedrijfsleven. Het verhaal gaat dat hij tijdens zijn studietijd jaarverslagen doornam en opmerkingen en vragen per brief onder de aandacht bracht bij de desbetreffende bestuursvoorzitters.
De Vries wil zich na 1 oktober „op nieuwe uitdagingen storten.”