Kerk & religie

Evangelie & Moslims zoekt Turkssprekende werker

AMERSFOORT - De interkerkelijke stichting Evangelie & Moslims (E&M), gevestigd in Amersfoort, zoekt voor haar landelijke toerustingswerk een Turkssprekende missionaire werker.

Kerkredactie
14 February 2007 07:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

De (vrouwelijke) parttimewerker zal het missionaire werk onder moslimvrouwen en Turkstalige migranten moeten gaan „stimuleren en begeleiden”, zo meldde E&M onlangs in een personeelsadvertentie in onder meer deze krant.Van een nieuwe functie is geen sprake, zei E&M-directeur ds. C. Rentier dinsdag desgevraagd. Tot een jaar geleden had de stichting een Turkssprekende werker in dienst.

Hoewel het, aldus ds. Rentier, zo is dat steeds meer moslims die in Nederland wonen de Nederlandse taal machtig zijn, zeker waar het de tweede en de derde generatie betreft, ligt dit voor de „geloofstaal” toch iets anders. „Als het om de vertrouwelijke dingen, geloofszaken gaat, denken Nederlandse moslims vaak nog in hun moedertaal: Turks, Arabisch, het Berbers. Daar komt bij dat de taal veelal de drager van iemands cultuur is.”

E&M zoekt daarom iemand die de Turkse taal machtig is, maar ook de Turkse cultuur en de manier van omgaan met geloofszaken begrijpt. „Kerkelijke gemeenten verwachten ook van ons dat we zo iemand, en kennis over deze materie, in huis hebben.”

E&M, opgericht in 1978, heeft op dit moment vijf medewerkers in dienst, onder wie iemand die Berbers spreekt. „Deze medewerker is zelf afkomstig uit Noord-Afrika. Overigens: Berber is eigenlijk een scheldnaam - barbaar. De juiste benaming is Amazighen.” De Berbers, ofwel Amazighen, vormen de oorspronkelijke bevolking van Marokko. Tachtig procent van de Marokkanen is Berber.

Hebben er al veel mensen op de advertentie gereageerd? Ds. Rentier: „Er zijn inderdaad al wat reacties binnengekomen. Maar storm loopt het natuurlijk niet. Het aantal christenen dat deze kennis en missionaire ervaring heeft, is beperkt.” Op 1 maart loopt de termijn om te reageren af.

De predikant constateert dat de kloof tussen moslims en niet-moslims, „die in de samenleving zo duidelijk waarneembaar is, in de kerken niet groter wordt. Ik zie een omgekeerde beweging: de kerken waarin wij dienstbaar zijn, worden zich duidelijk bewust van hun missionaire mogelijkheden. We krijgen de laatste tijd veel aanvragen voor informatie.”

Ook onder moslims zelf lijkt meer openheid te komen voor het christelijk geloof, aldus de E&M-directeur. Betekent dit dat er meer moslims christen worden? „Dat is moeilijk precies te zeggen. Maar wat wij wel zien, is dat een deel van de moslims in Nederland, misschien als gevolg van de maatschappelijke discussie over de islam, zich gaat afvragen wat de islam nu werkelijk inhoudt. En wat het christelijk geloof nu eigenlijk inhoudt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer