Kerk & religie

Grondvlak

Nieuws uit de plaatselijke kerkelijke gemeenten.

13 February 2007 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:31
MAASTRICHT – De Sterre der Zeekapel in Maastricht krijgt een grondige opknapbeurt. Het interieur van de kapel is bedekt met een dikke laag roet vanwege de kaarsen die er branden. Het roet is trouwens ook doorgedrongen tot de naast de kapel gelegen Onze Li
MAASTRICHT – De Sterre der Zeekapel in Maastricht krijgt een grondige opknapbeurt. Het interieur van de kapel is bedekt met een dikke laag roet vanwege de kaarsen die er branden. Het roet is trouwens ook doorgedrongen tot de naast de kapel gelegen Onze Li

Sint Agathakerk in Oudega
De hervormde gemeente van Oudega heeft besloten om de oude hervormde kerk een eigen naam te geven. Dat meldt het Friesch Dagblad. De hervormde gemeente volgt hiermee de gereformeerde kerk in Oudega, die zijn gebouw It Ljochtbeaken heeft genoemd. De hervormden geven hun kerk mogelijk weer de oude naam terug: Sint Agathakerk. Agatha was volgens de Rooms-Katholieke Kerk een heilige die werd gemarteld omdat ze weigerde voor heidense afgodsbeelden te offeren.Hhg Veenendaal koopt kerk
Na instemming van de leden van de gereformeerde kerk van Veenendaal hebben de algemene kerkenraad en het college van kerkrentmeesters besloten de monumentale Brugkerk op de hoek Kerkewijk/ Kanaalweg en gebouw Pro Rege te verkopen aan de hersteld hervormde gemeente (hhg). Dat meldden beide gemeenten maandag in een gezamenlijk persbericht. De hersteld hervormde gemeente belegt haar zondagse erediensten nu nog in de Petrakerk aan de Kerkewijk. Ook dat gebouw is eigendom van de gereformeerde kerk van Veenendaal.

De gereformeerde kerk had steeds gezegd dat het gebouw bij voorkeur aan een ander kerkgenootschap verkocht zou moeten worden. Onderhandelingen met de gereformeerde kerk vrijgemaakt ter plaatse bleven echter zonder resultaat. „De vervolgens gestarte onderhandelingen met de hersteld hervormde gemeente verliepen zeer voorspoedig, waarbij overeenstemming over de verkoop werd bereikt”, aldus het persbericht.

De gemeente Veenendaal heeft onlangs een bouwvergunning afgegeven voor een interne verbouwing van de Brugkerk. De hhg hoopt de verbouwing van de uit de negentiende eeuw daterende kerk binnen vijf maanden af te ronden.

Ontmoetingsdiensten stopgezet
De ”ontmoetingsdiensten” voor niet-gelovigen in de Apeldoornse wijken Osseveld-Woudhuis zijn stopgezet. Dat meldt het jongste nummer van het christelijke gereformeerde orgaan De Wekker. Vorige week zondag had de laatste dienst plaats in de aula van de Monutastichting, waarmee na tweeënhalf jaar een einde kwam aan dit gezamenlijke project van christelijke gereformeerden en Nederlands gereformeerden. „De groei ontbrak. In het begin gaf een aantal leden van de gevestigde gemeenten -drie christelijke gereformeerde en een Nederlands gereformeerde- gehoor aan de oproep voortaan te gaan kerken in Osseveld. Zij zouden functioneren als aanjagers voor de ontplooiing van een nieuwe missionaire gemeente. In de aula kwamen wekelijks tussen de 80 en 120 mensen samen. In het begin sloot zich ook wel een aantal mensen aan dat van huis uit behoorde tot de Protestantse Kerk, maar niet meer naar de kerk ging. Maar daarna kwamen er nauwelijks mensen meer bij.”

Volgens ds. J. Nutma van Apeldoorn-Oost heeft het de kerkenraden ontbroken aan een duidelijke visie op hoe deze ontmoetingsdiensten ingevuld zouden moeten worden. Als gevolg daarvan ontstond min of meer een vijfde preekplaats met een traditioneel ingeklede dienst. „Voor het bijwonen van een traditionele dienst kunnen mensen echter ook terecht in de reguliere kerkdiensten.”

Nieuwbouw gg Gouda dichterbij
De bouw van een nieuwe kerk voor de gereformeerde gemeente in Gouda is een stap dichterbij gekomen. Vanuit de burgerlijke gemeente zijn geen bezwaren geuit tegen de nieuwbouw aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde. De aanvraag ligt nu bij de provincie. Het ziet ernaar uit dat in april met de bouw begonnen kan worden. De sloop van de op het nieuwe terrein aanwezige panden gaat deze maand van start. De loodsen die achter op het terrein staan, waar de parkeerplaatsen moeten komen, worden in een volgende fase gesloopt.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer