„Jeugd speurt naar op te blazen prullenbak”
RIJSSEN - Meer dan 37.000 euro schade door vuurwerk. Dat is de balans van de laatste jaarwisseling in Rijssen-Holten. Veel te gek, vindt burgemeester Koelewijn. Hij pleit, als uiterste redmiddel, voor een totaal verbod op vuurwerk. „Zijn we met elkaar wel goed bij ons hoofd als we dit soort schades accepteren?”
Koelewijn (ChristenUnie) heeft het zelf weer zien gebeuren, afgelopen jaarwisseling in zijn gemeente. „Jongelui met tasjes op hun rug trekken de hele stad door, van wijk naar wijk, speurend of ze nog ergens een heel speeltoestel of een prullenbak kunnen vinden om op te blazen.”De burgemeester van Rijssen-Holten is het zat. „We willen niet langer toestaan dat er zo veel eigendommen worden vernield. Twee jaar geleden viel mij al op hoeveel kosten er met vuurwerkschade zijn gemoeid. Dat was toen 37.000 euro. Vorig jaar was het 14.000 euro minder, maar dit jaar passeren we helaas die 37.000 euro. Neem alleen de verkeersborden maar: dat waren er 122, à 120 euro. En dan heb het nog niet eens over de schade bij anderen. TNT Post bijvoorbeeld heeft met veel opgeblazen brievenbussen te kampen. De schade daarvan? Niet minder dan 12.000 euro.”
Is het in Rijssen erger dan in andere gemeenten?
„Rijssen is denk ik geen negatieve uitzondering. In Kampen heeft men een schade van 50.000 euro, in Steenwijkerland een schade van zo’n 25.000 euro. Ik hoor die bedragen van meer gemeenten. Probleem is dat we hier heel gericht maatregelen hebben genomen. We hebben vuurwerkvrije zones ingericht, prullenbakken weggehaald, een meldlijn in het leven geroepen, geïnvesteerd in extra toezicht. Ik ben zelfs bij alle vier de scholen voor voortgezet onderwijs langs geweest. Ik heb in het vooruitzicht gesteld dat, als de schade onder de 10.000 euro zou blijven, iedere school vrij besteedbaar 1000 euro zou krijgen. Maar dat is niet gelukt. We komen nu op een punt dat we zeggen: of we accepteren dit soort schades, óf we stellen ons de vraag of we met elkaar wel goed bij ons hoofd zijn als we dit soort schades accepteren. We moeten hier paal en perk aan stellen.”
En dat wilt u doen met een totaalverbod?
„In het uiterste geval wel. Ik heb een brief naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geschreven met het verzoek met de minister van VROM te overleggen over aanpassing van het vuurwerkbeleid, zodat vuurwerk bijvoorbeeld nog slechts tussen 22.00 uur op oudejaarsdag en 2.00 uur op nieuwjaarsmorgen mag worden afgestoken. Kan dat niet, dan wil ik graag weten in hoeverre gemeentebesturen vrij zijn de algemene politieverordening zelf aan te vullen in de zin van beperkingen aanbrengen. Dat kan een algeheel verbod op consumentenvuurwerk zijn.”
Dat zullen inwoners u niet in dank afnemen.
„Als er geen consumentenvuurwerk meer kan worden verkocht, betekent dat niet dat er geen alternatieven zijn. Er kan evenementenvuurwerk worden georganiseerd. Zo kunnen buurten elkaar dan toch buiten ontmoeten en genieten van vuurwerk. Overigens heb ik nog nauwelijks negatieve reacties gehad. Ook onder collega’s zie ik veel herkenning. Een medewerker van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft me zaterdag laten weten serieus naar mijn voorstel te zullen kijken. Ik heb er vertrouwen in dat het probleem wordt aangepakt.”