Binnenland

Advocaat: Hoger bedrag in zaak-Goudstikker

DEN HAAG (ANP) - Een bedrag van 12 miljoen euro is helemaal geen buitensporig honorarium voor de advocaat die Marei von Saher heeft geholpen schilderijen uit de kunstverzameling van haar schoonvader Jacques Goudstikker terug te krijgen.

8 February 2007 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

Dat zei Jan Loorbach woensdag voor de rechtbank in Den Haag namens advocaat Roelof van Holthe tot Echten, die het geboden bedrag van 1,3 miljoen voor negen jaar werk veel te weinig vindt.Loorbach overhandigde de rechtbank een verzoek beslag te leggen op de kunstwerken als de vroegere raadsman van Von Saher het gevraagde bedrag, dat met rente kan oplopen tot 15,6 miljoen, niet krijgt. Het voorkomen van beslaglegging is de inzet van het kort geding waarin de voorzieningenrechter op 16 februari uitspraak doet.

„Von Saher heeft zelf een andere moraal dan die zij de Nederlandse staat heeft opgedrongen”, verweet Loorbach de Amerikaanse, die een jaar geleden de kunstwerken kreeg toegewezen. De schilderijen zijn naar schatting 80 tot 100 miljoen euro waard.

Loorbach wees op een afspraak dat Van Holthe 19,75 procent van de eventuele opbrengst van de schilderijen zou krijgen. „Als je kijkt naar de urendeclaratie zou dat nog wel meer kunnen zijn.” Von Saher huilt krokodillentranen, vond Loorbach.

Rob Polak, de nieuwe advocaat van Von Saher, becijferde dat de claim een uurtarief van 2000 euro betekent. Ook betwistte hij het aantal uren (5800) dat Van Holthe sinds 1997 in de zaak zou hebben gestoken.

De Amerikaanse had aanvankelijk ”no cure no pay”-afspraken gemaakt met haar advocaat. In de onderhandelingen maakte de Nederlandse staat daar bezwaar tegen: anderen dan de erfgename zouden geen voordeel bij teruggave van de kunstwerken mogen hebben.

In de loop van de negen jaar, legde Loorbach uit, had Von Saher niet het vermogen om haar advocaat te betalen. „Dat kon ze pas toen er succes was.” Maar daarna wees ze voorgestelde regelingen „totalitair” af. Een andere raadsman van Von Saher kreeg wel betaald. Via een schikking ontving hij 1,3 miljoen euro.

Von Saher wil een deel van de schilderijen verkopen en een deel tentoonstellen. Alle stukken van de Amerikaanse staan nog in de depots van het Instituut Collectie Nederland.

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft Von Saher gevraagd een aantal kunstwerken uit de collectie als bruiklenen voor de Nederlandse musea te mogen behouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer