Binnenland

ANWB: Deel reddingsvesten onveilig

DEN HAAG (ANP) – Automatisch opblaasbare reddingsvesten zijn niet veilig genoeg. De vesten moeten ervoor zorgen dat de in het water geraakte drager op zijn rug komt te liggen, zodat hij niet alsnog verdrinkt. Dit doen veel vesten echter niet, blijkt uit een test van de ANWB.

7 February 2007 12:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

De ANWB publiceert de resultaten woensdag in het watersportmagazine Waterkampioen. De redactie van het blad testte ‘lichte’ en ’zware’ vesten. Van de lichte variant (150 Newton opdrijvend vermogen) draaide geen van de vesten de drager op zijn rug. De zware versie (275 Newton) voldeed slechts in de helft van het aantal gevallen.De vesten voldoen wel allemaal aan de Europese richtlijnen. De ANWB adviseert watersporters te kiezen voor een zwaar reddingsvest, omdat dit de meeste veiligheid biedt.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) komt het „met enige regelmaat" voor dat mensen met een vest bewusteloos overboord slaan en daarna alsnog verdrinken. Ook dragen veel mensen een vest dat niet gemaakt is voor het type kleding dat de watersporter draagt. Lucht kan daardoor onder de kleding terecht komen en ervoor zorgen dat de overboord geslagen sporter niet op de rug draait, ondanks een goed vest.

De KNRM bereidt een campagne voor om mensen ertoe te bewegen een reddingsvest te gebruiken en het op de juiste wijze te gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer