Recordverlies KPN in tweede kwartaal
KPN heeft in het tweede kwartaal een recordverlies van 9,3 miljard euro geleden. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan een enorme afwaardering van de mobiele activiteiten in Duitsland, Groot-Brittannië en België ter waarde van 9 miljard euro. Los van deze bijzondere posten kwam het nettoverlies van KPN in het tweede kwartaal uit op 79 miljoen euro, fors beter dan de 354 miljoen euro een jaar eerder.
De vooruitzichten voor de mobieletelefoonsector zijn volgens KPN minder rooskleurig dan tot nu toe ingeschat. Om die reden zijn de businessplannen „kritisch geëvalueerd”, aldus KPN-topman A. Scheepbouwer dinsdagmorgen bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Beleggers waarderen deze stap. De koers van het aandeel ging vanmorgen op de beurs met ruim 7 procent omhoog.
KPN is de eerste operator die openlijk toegeeft zich te hebben verkeken op met name UMTS-activiteiten. Dit is een toekomstig netwerk voor snel mobiel internetverkeer. Telecomconcerns hebben alleen al aan het verwerven van licenties miljarden euro’s uitgegeven. „Wij denken dat dit de enige verstandige handelwijze is”, aldus de topman.
De afboekingen -„een afschuwelijk hoog bedrag, ik heb geen enkele aandrang dat te relativeren”- hebben overigens geen gevolgen voor de kasstroompositie van het KPN. Het gaat om een zogenaamde ”non cash”-operatie, met geen gevolgen voor de schuldpositie van KPN. „Maar puur boekhoudkundig is het ook weer niet. Dit zijn verloren uitgaven uit de hypejaren.”
De waardevermindering van de UMTS-licenties bij de Duitse dochter E-Plus is het grootst: 6,6 miljard euro (licentie plus goodwill). Het Britse Hutchison 3G wordt niet langer beschouwd als een strategische deelneming (15 procent). Dat betekent een afschrijving van 1,2 miljard euro. Op de Belgische mobiele operator BASE wordt 600 miljoen afgeboekt. Verder maakte KPN dinsdagmorgen bekend zich te bezinnen op zijn positie in KPN Belgium (100-procentsdochter). Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met „een aantal partijen” over samenwerking op de Belgische markt. KPN zegt geen mogelijkheden te zien het bedrijf -nummer twee in België- zelfstandig winstgevend te maken. Afwaarderen van KPN Mobile in Nederland is niet aan de orde.
Operationeel doet KPN het volgens Scheepbouwer „boven verwachting.” Het operationele resultaat groeide in het tweede kwartaal met 18 procent tot bijna 1,1 miljard euro. Het eerste halfjaar laat eenzelfde groeipercentage zien. De omzet liep in de eerste zes maanden van 2002 licht terug (2 procent) tot 6 miljard euro. Het nettoverlies over het eerste halfjaar bedraagt 304 miljoen euro, tegen 754 miljoen euro negatief vorig jaar.
Het telecomconcern, dat vorig jaar op de rand van een faillissement balanceerde, is volgens Scheepbouwer goed bezig met de lopende reorganisatie. Inmiddels is het aantal medewerkers ten opzichte van begin dit jaar met ruim 7200 verminderd. Een deel daarvan (2629 arbeidsplaatsen) was het gevolg van de verkoop van niet-kernactiviteiten.
KPN kampte in september vorig jaar nog met een schuldenlast van 22,8 miljard euro. Aan het eind van het tweede kwartaal was dat nog 15 miljard (eerste kwartaal 15,4 miljard). Dit jaar moet een verdere daling naar 13,9 miljard euro mogelijk zijn, vindt Scheepbouwer. „We zijn duidelijk uit de gevarenzone.”
De vooruitzichten voor het lopende boekjaar zijn wisselend. De eerder uitgesproken omzetverwachting (enkelcijferige groei) is naar beneden toe bijgesteld (lichte daling). De kernactiviteiten (vastenetdiensten, mobiele telefonie en business solutions) zullen naar verwachting wel een omzetgroei laten zien. De groeiverwachting voor het operationele resultaat over 2002 is opwaarts bijgesteld van 12 naar 14 procent.