Economie

Bouwend Nederland haalt z’n hart op

UTRECHT - Het nieuws dat de Vereniging Eigen Huis begin januari naar buiten bracht -de bouwbranche zou veel te weinig doen aan diefstalpreventie- kwam wat Heras betreft nét iets te vroeg. Op de Bouwbeurs in Utrecht introduceert het bedrijf uit Oirschot de elektronische bewaking van bouwplaatsen. „Voorlopig is het systeem alleen te huur.”

Niek Sterk
6 February 2007 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:30
UTRECHT – De Internationale Bouwbeurs is open tot en met zaterdag. Op de binnenplaats van de Jaarbeurs wordt een doorlopende demonstratie van bouwkranen en hoogwerkers gehouden. Foto ANP
UTRECHT – De Internationale Bouwbeurs is open tot en met zaterdag. Op de binnenplaats van de Jaarbeurs wordt een doorlopende demonstratie van bouwkranen en hoogwerkers gehouden. Foto ANP

Met zo’n duizend standhouders is de Internationale Bouwbeurs 2007 dé plaats waar bouwend Nederland deze week inspiratie opdoet. Tot en met zaterdag schuifelen er 100.000 bezoekers door de Utrechtse Jaarbeurshallen, verwacht de organisatie. De Bouwbeurs is het grootste tweejaarlijkse bouwevenement in de Benelux.Thema is dit keer ”Het Nieuwe Bouwen”. Dat ”nieuw” slaat dan vooral op de manier van bouwen -zonder figuurlijke achterkamertjes- die na de bouwenquête gewoonte moet zijn. Er waren per slot van rekening nogal wat vlekjes weg te werken. Ook ”energiezuinig bouwen” is een label dat de beursorganisatie graag op het evenement plakt.

Opvallend is het aantal stands van groot formaat. Bouwers kijken niet op een metertje meer of minder. „Laat deze oppervlakte me 30.000 euro kosten, zegt Wim Beelen (31), directeur-eigenaar van sloopbedrijf Beelen uit (nu nog) Nunspeet. De firma -officieel Beelen Reststoffen- verkast binnenkort naar Harderwijk.

„Er tekenden 600 mensen in voor de beurs via mijn bedrijf, dat betekent dat minimaal het dubbele aantal bij me langskomt voor een gesprek, bijna allemaal bekenden. Stel je voor dat ik al die mensen dit jaar mee uit eten zou moeten nemen, dan deed ik niets anders meer en het zou me een veelvoud kosten.” Met andere woorden: een beurs als deze kan prima uit, al is het best apart: zo’n grote sloper te midden van al die bouwers. In zes jaar tijd verwierf Beelen een vijfde deel van de Nederlandse sloopmarkt, die in totaal jaarlijks 200 miljoen euro omzet.

Ook de Herasinzending is ruimbemeten. Woordvoerder Suzanne van Vroenhoven demonstreert de noviteit uit Oirschot die het dieven van bouwmaterialen moeilijk moet maken. De „enige echte antiklimhekken” met gemene punten bracht het bedrijf al in 2004 op de markt, net als de kunststofblokken voor de poten en de geoctrooieerde klemmen waarmee de hekken worden samengeklonken.

Sensoren aan zware metalen palen detecteren de bouwplaats -na sluitingstijd- op „aanwezigheid van warmte, volume en beweging.” Een konijn kan gewoon doorhuppelen, maar een mens is het haasje. „Het signaal gaat naar een meldkamer. De eigenaar of uitvoerder kiest voor specifieke alarmering: een sms naar de eigen telefoon, een melding richting beveiligingsbedrijf -dat vervolgens een auto langsstuurt- of een melding op de computer.”

Heras installeert het systeem zelf en komt af en toe langs voor service, als de bouwplaats ingrijpend is veranderd. Proeven die sinds de bouwvak van 2006 zijn gehouden, geven hoop, zegt Van Vroenhoven. Trends in de gewoonten van het dievengilde zijn al geconstateerd: „Zaterdag en zondag omstreeks koffietijd is het bingo.”

De Bouwbeurs brengt ook vraag en aanbod van personeel bij elkaar. Door de gangpaden lopen groepjes jongeren die in veel méér interesse hebben dan alleen in aanstekers en pennen. Dennis, Jeroen, Frank en Maikel van het Commandorij College uit Gemert bijvoorbeeld. Alle vier zijn ze zestien, alle vier hebben ze een roeping voor de bouw. „Interieurbouwer, tegelzetter, dakdekker en afbouw” klinkt het, in volgorde van de namen. Liever vandaag dan morgen aan de slag, maar de beurs moet eerst nog een degelijk werkstuk opleveren voor hun laatste vmbo-jaar.

Marcel den Daas van Aelbers Flexibele Personeelsdiensten uit Doetinchem ziet ze graag komen: gewillige bouwvakkers van welke soort dan ook zijn erg geliefd. „Betonbouw, huizenbouw, afbouw, dakdekkers, álles.” Het nijpendst is het tekort aan goede timmerlieden en uitvoerders. Aelbers heeft gemiddeld een pool van zo’n 250 mensen. „Wij nemen ze zelf in dienst en zetten ze uit bij de vragende bedrijven.” In de bouw zijn duizenden mensen welkom. „De aantrekkende economie hè?”

Opvallend aanwezig zijn ook de verzamelde trappenfabrieken en steigerbouwbedrijven. Altrex uit Zwolle is marktleider (160 werknemers), gevolgd door Aluminium Producten Wormer (APW). Steigerbouwers hebben humor. De ”laddergrip”, een ingenieuze driehoeksverbinding die het onderuitgaan van ladders voorkomt, wordt aangeprezen met: ”Nooit meer Apeldoorn bellen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer