Bouwenquête start met Bos
De parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzoekt, begint de openbare verhoren donderdag met voormalig directeur A. Bos van Koop Tjuchem. Die zwengelde de affaire aan door een schaduwboekhouding aan justitie te overhandigen, waaruit zou blijken dat bouwbedrijven prijsafspraken maken en ambtenaren omkopen.
Behalve Bos verschijnt de eerste dag gepensioneerd aannemer Terlingen. Hij is voormalig vice-voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Terlingen uitte het afgelopen halfjaar ook een aantal beschuldigingen over prijsafspraken in de bouw. Samen met oud-directeur Swart van Noordzeezand moeten Bos en Terlingen op de eerste dag een algemeen beeld schetsen van de werkwijze in de bouw.
Vrijdag verdiept de commissie zich in de mislukte aanbesteding van de rijksinrichting voor jongeren De Doggershoek in Den Helder. Hiervoor roept zij twee ambtenaren van de Rijksgebouwendienst (VROM) op. Ook komt oud-topman De Pender van de zand- en grindhandel Mijnster uitleggen hoe de (zee)zandbranche in elkaar steekt.
De commissie maakt andere namen van getuigen pas later bekend, maar duidelijk is al wel dat AVBB-voorzitter Brinkman moet komen uitleggen waarom hij pas zo laat erkende dat er wordt gefraudeerd in de bouw.
Na deze week volgen er nog drie weken met openbare verhoren. In de derde week komt de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem uitgebreid aan bod en de week daarna volgt de fraude bij de aanleg van de Schipholspoortunnel. De laatste twee dagen van die week komen de rol van de overheid, belangenorganisaties en de politiek aan bod. Dan zullen waarschijnlijk ook voormalige bewindslieden moeten opdraven. De laatste verhoordag is maandag 16 september, een dag voor Prinsjesdag.
Volgens commissievoorzitter Vos is het „duidelijk dat er veel zaken boven water zijn gekomen” in de voorgesprekken en onderzoeken die de commissie heeft gehouden. „Er is veel aan de hand. Het is van groot belang dat we dit precies in beeld brengen.” De commissie hoeft geen personen achter gesloten deuren te verhoren.
Het verhoor van Bos is meteen boeiend, omdat hij naar verluidt niet meer met justitie praat over de omkoping van ambtenaren, aangezien hij hiervan zelf ook zou worden verdacht. De verklaringen die hij hierover tegen de enquêtecommissie aflegt, mag het openbaar ministerie echter niet tegen hem gebruiken.