„Neem Cito-toets af in gevangenis”
ROTTERDAM - Voor de kwaliteit van de lucht kunnen kinderen de Cito-toets, die volgende week begint, beter maken in een gevangenis of een kantoor dan in hun eigen klaslokaal.
Dat stelt ir. A. Boerstra van het Platform Binnenmilieu, waarin onder meer het Astma Fonds, de GGD en het ministerie van VWS participeren.Onderzoek van de GGD toont aan dat de luchtkwaliteit in 80 procent van de Nederlandse scholen niet voldoet aan de wettelijke norm. In een gemiddelde gevangenis of een gemiddeld kantoorgebouw is de CO(in2(-concentratie lager dan in scholen. Dat komt omdat in gevangenissen en kantoren veel beter kan worden geventileerd.
Diverse onderzoeken hebben laten zien dat er een verband bestaat tussen het binnenmilieu in de klas en de snelheid en nauwkeurigheid waarmee kinderen een toets maken. Boerstra, tevens adviseur op het gebied van binnenmilieu, vraagt de scholen dan ook de lokalen voorafgaand aan de toets goed te luchten. „Met de Cito-toets in het vooruitzicht is het nodig om extra aandacht te besteden aan het binnenmilieu in de school. Concreet: door goed te luchten zullen kinderen minder zuchten.”
Basisschool St. Jozef in Oudewater voegt de daad bij het woord. Uitgerekend maandag laat de school de luchtkwaliteit in de klaslokalen controleren. De directie vindt het eigenlijk niet verantwoord om in bedompte ruimtes leerlingen de Cito-test te laten afleggen.
Schooldirecteur Theo Zoethoutmaar overweegt niet uit te wijken naar een gevangenis of een kantoorgebouw, zoals hij gisteren eerder in een persbericht had aangekondigd. „Neem dat maar met een korrel zout”, reageert hij. „Gelukkig kunnen we voor de toets nog uitwijken naar een andere ruimte in de school.”
Wel ergert Zoethoutmaar zich al jaren aan het semipermanente gebouw waarin de school is gevestigd. „Het is slecht te ventileren. Al zeven jaar wachten we op nieuwbouw.”