Binnenland

„Twee ministers ChristenUnie”

DEN HAAG - Naar verluidt hebben de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie voorlopige overeenstemming bereikt over de verdeling van ministersposten in het nieuwe kabinet. Het CDA zou inclusief de premier acht ministers leveren, de PvdA zes en de ChristenUnie twee.

Redactie politiek
2 February 2007 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:29

Bronnen melden ook dat er drie ministers komen met een bijzondere opdracht. Eén voor milieu en energie, één voor jeugd en gezin en één voor binnenstedelijke problemen. Ook doen diverse namen de ronde voor de verschillende departementen, maar de bronnen spreken elkaar soms tegen.De onderhandelingen vergen meer tijd dan aanvankelijk gedacht. Begin deze week bevestigden diverse bronnen met stelligheid dat het conceptregeerakkoord vrijdag gepresenteerd zou worden. Nu wordt gesproken over maandag of dinsdag.

De vertraging heeft niet te maken met grote strubbelingen in de besprekingen, maar het afronden van de laatste onderhandelingspunten en het op papier zetten van de gemaakte afspraken kost meer tijd dan gedacht, zo zeggen ingewijden.

De vertraging leidt er niet toe dat het nieuwe kabinet pas na de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart klaar zal zijn. De verwachting is dat het nieuwe kabinet in de week van 19 februari door de koningin beëdigd kan worden.

In de loop van volgende week kunnen de fracties het onderhandelingsresultaat bespreken. Als de fracties hun fiat hebben gegeven, kan informateur Wijffels zijn werkzaamheden afronden. Zeer waarschijnlijk zal de Tweede Kamer dan een debat met hem voeren.

Vervolgens zal de koningin Balkenende tot formateur benoemen, waarna de onderhandelaars de kabinetsposten verdelen en kandidaat-bewindslieden gaan zoeken.

De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie, Balkenende, Bos en Rouvoet, spraken donderdag met hun secondanten de gehele dag in het Catshuis. Vrijdag hebben ze elkaar daar ook ontmoet.

PvdA-leider Bos en GroenLinksfractievoorzitter Halsema vochten donderdag een ordinaire ruzie uit over de vraag wie nu de schuldige is dat GroenLinks niet in de regering terechtkomt. Halsema beschuldigt Bos. „De PvdA’er wist dat wij bereid waren aan te schuiven als de ChristenUnie buiten de deur werd gezet. Maar hij wilde de enige linkse partij in het kabinet zijn. Hij gunde het ons niet ook in de zon te staan”, aldus Halsema in de Volkskrant.

Bos verwijst in zijn reactie naar het eindrapport van informateur Hoekstra. Daarin staat dat Bos uit „oogpunt van politiek evenwicht” de voorkeur gaf aan een coalitie met GroenLinks, maar dat die partij zich „niet beschikbaar” stelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer